Vučić i Makron odali počast braniocima Beograda u Velikom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu "Tamo daleko".

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".

Spomen-kosturnica branilaca Beograda 1914-1918 jedno je od najznačajnijih spomen-obeležja iz vremena Prvog svetskog rata u Beogradu.

Za vreme tog rata, Beograd je bio prva bombardovana prestonica, najviše rušen i branjen grad u Evropi, a u kripti spomen-kosturnice počivaju kosti 3.529 znanih i 1.074 neznana junaka.

U vreme Velikog rata, Srbija i Francuska su bile saveznice, Francuska je pomagala našu zemlju u naoružanju, a kasnije je organizovala i prebacivanje srpske vojske sa jadranske obale na ostrvo Krf.

Takođe, zbrinula je i brojne bolesnike i ranjenike u svojim bolnicama, a decu i omladinu smestila u svoje škole u Francuskoj.

Bila je i jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta, a na čelu ujedinjene oslobodilačke srpsko-francuske vojske nalazio se francuski general Fransse d' Epere kome je u Beogradu podignut spomenik i jedan od bulevara nosi njegovo ime.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 09:34) - Sara [neregistrovani]

Bravo

Makron nije obilazio region,već je posebno došao da poseti Srbiju i rasplamsa staro prijateljstvo između ova dva naroda koje datira još od prvog svetskog rata!

(utorak, 16. jul 2019, 00:42) - Nikola [neregistrovani]

.

Dolazak Makrona je od velikog značaja za Srbiju, pogotovo što dve decenije nijedan veliki zvaničnik nije bio u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

(ponedeljak, 15. jul 2019, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Slava i hvala svim oslobodiocima u velikom ratu.

(ponedeljak, 15. jul 2019, 21:48) - Melita [neregistrovani]

cast

Istorija se treba postovati.

(ponedeljak, 15. jul 2019, 20:23) - Lena [neregistrovani]

cast

Makronova poseta je velika čast za Srbiju.