Vučić čestitao Makronu praznik: Dva naroda iskovala bratstvo u najtežim istorijskim okolnostima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, uputio čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, u kojoj su istaknute najbolje želje za napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana.

"Dok veličanstvenom paradom na Jelisejskim poljima slavite slobodu, jednakost i bratstvo, sa ponosnim narodom Francuske svetkuju svi koji dele te neprolazne uzore. Među njima su i građani Srbije, zemlje koja je uvek vojevala za ideale slobodarstva i nezavisnosti", istakao je Vučić u čestitku.

Predsednik napominje da će samo dan kasnije imati čast da Makronu poželi dobrodošlicu.

"Vi ste, posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazite u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila 'za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu', u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou. Zato će Vaša poseta da nas podseti na to da su dva naroda iskovala bratstvo u najtežim istorijskim okolnostima", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, poseta Makrona predstavljaće i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

"I danas delimo vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i uveren sam da je, u Vašoj viziji reformisane Evropske unije, naš evropski put realan i ostvariv", naveo je predsednik Srbije.

Markonu je poručio da Francuska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Dozvolite da, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, istaknem značaj podrške koju pružate našoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rešavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova i Metohije", ukazao je Vučić u čestitki, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 14. jul 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Mi smo imali

Brastvo i jedinstvo 50 godin....gradili..zenili se ..djecu radali...slavili, tugovali......Pa sta docekasmo....svi.....Posle toga.. i 99tu od "velikih saveznika"..... Ja vise ne vjerujem nikome..ni bratu svome rođenome....A da se mora zivjeti mora.....

(nedelja, 14. jul 2019, 09:42) - anonymous [neregistrovani]

Diplomatske igre

To su samo pravila igre: i onaj koji govori o prijateljstvu i onaj koji prima poruku znaju da tu nema prijateljstva nego samo u najboljem slučaju podudarnosti interesa.
Ni više a ni manje.

(nedelja, 14. jul 2019, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

prijateljstvo

Dokle više se to prijateljstvo forsira? Šta je tad bilo, bio je samo interes. Prijateljstvo u politici ne postoji. Da li ćemo to ikad ukapirati.