Gruzija prepoznala Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata za EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navodi da je Gruzija prepoznala Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU od kojeg želi da nauči i dobije više informacija i tehničkog saznanja, kao i opšte konsultacije u vezi procesa evropske integracija.

Jadranka Joksimović, koja se nalazi u višednevnoj poseti Gruziji, potpisala je sa šefom gruzijske diplomatije Davidom Zalkalianijem Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Memorandumom, prema njenim rečima, su potvrđeni dodatno dobri politički i ekonomski odnosi dve zemlje.

Dodaje da će Srbija pomoći svima koji žele evropsku budućnost i koji žele da nauče od Srbije nešto u ovom procesu.

Zalkaliani je potvrdio potpunu privrženost standardima međunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Izrazio je zadovoljstvo potpisanim Memorandumom i rekao da on predstavlja okvir za razvoj saradnje sa Srbijom u evropskim integracijama.

"Želimo puno uspeha srpskim kolegama u ovom važnom procesu evropske integracije. I naša želja je da idemo ka EU. Lider smo po tom pitanju u istočnoj Evropi", poručio je Zalkaliani.

Dodao je da njegova zemlja želi da uči od Srbije, te izrazio uverenje da će ta saradnja biti od obostrane koristi.

Joksimovićeva je navela da je Gruzija zemlja koja ima evropske aspiracije, a da se, kao i Srbija nalazi u specifičnom geopolitičkom prostoru gde se sudaraju interesi velikih sila.

"Gruzija taži svoj put stabilizacije i modernizacije kroz proces evropskih integracija. Čini mi se da pokušava uz reforme, demokratizaciju i uopšte jedan opšti napredak društva, da postane deo EU, jer na kraju interes građana je ono što je najvažnije za svaku odgovornu vladu", ocenila je ministarka.

Ukazala je da Gruzija ceni srpske stručnjake i administraciju, koji su vredno radili na pripremi procesa evropske integracije, koji se i dalje odvija i koji će se odvijati narednih godina.

Joksimovićeva se u Gruziji  sastala sa brojnim zvaničnicima, među kojima i predsednicom te zemlje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво