Srbija potpisnik dokumenta o zaštiti prava medija

U Londonu je završena Konferencija o odbrani medijskih sloboda, koja je okupila predstavnike vlada, nevladinih organizacija, medija i univerziteta iz oko stotinu zemalja. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić jedan je od dvadesetak potpisnika dokumenta o obavezivanju na zaštiti prava medija.

Dva dana razgovora, 1.700 učesnika, šezdesetak ministara, Amal Kluni na čelu međunarodnog tela za zaštitu prava novinara – to je bilans dvodnevne konferencije na južnoj obali Temze, kažu, najveće u istoriji. Domaćini Britanija i Kanada usaglašavale su tekst dokumenta o obavezama vlada na zaštiti medija.

"Protokol o partnerstvu, koji je danas potpisivan i koji su žestoko kritikovale nevladine organizacije, a među njima i Reporteri bez granica, pretpostavlja da će vlade potpisnice garantovati nezavisnost novinara i pluralizam medija", kaže Tomas Frian iz organizacije Reporteri bez franica.

"Preuzimanje obaveza je tek prvi korak. Neophodno je da usledi konkretna akcija pomoći održivosti medija", navodi Šon Galalegr, predstavnik Indeksa cenzure. 

Srbija se našla na listi dvadesetak zemalja, koje su predloženi dokument potpisale.

"Mi se pridružujemo toj globalnoj koaliciji za slobodu medija. Neše diplomate će biti deo te neke međunarodne kontakt grupe, koja će analizirati stanje. Mislimo da je to važna tema. Prihvatljivo je – zaštita i bezbednost novinara, pitanje nekažnjivosti zločina i pretnji prema novinarima. I ono što je još važnije to je jedna institucionalna mogućnost da se traže određena savetodavna mišljenja ili kako da se pomogne zemljama u izgradnji određenog institucionalnog i zakonodavnog okvira za sistem informisanja", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

A na drugom kraju grada u britanskom parlamentu, ministar Dačić pozvao je šefa spoljnopolitičkog komiteta donjeg doma u Srbiju ocenivši da je vreme da se odnosi dve zemlje vrate na nivo iz vremena Prvog svetskog rata.

"Potrebno je tražiti neke zajedničke interese. Zato sam ga pozvao da dođe u zemlju. Pozvao sam ga da vidimo gde smo to napravili neku taktičku grešku", istakao je Dačić.

Sa britanskim ministrom za Komonvelt i UN lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona tema je bila predstojeća konferencija o sekualnom nasilju. Ponovo poziv u Srbiju kako bi se razjasnile razlike u tvrdnjama o broju žrtava silovanja za vreme rata na Kosovu.

"Zločin je tako veliki da mu ne treba dodatno preterivanje u ciframa", rekao je Dačić.

Nekadašnja najveća štamparija Londona "Printhaus" zatvara vrata. Sledeće godine domaćin je Kanada. Tada će biti jasnije da li će londonske inicijative o zaštiti medija stvarno i zaživeti. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво