Ivanović: Zabranom ulaska lekara ugroženi životi pacijenata

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da prištinske vlasti su zabranom ulaska lekarima Vojnomedicinske akademije ugrozili živote i otežali lečenje pacijenata.

Ivanović je na konferenciji za štampu rekao da je ulaz na Kosovo zabranjen načelniku VMA, pukovniku Miroslavu Vukosavljeviću i načelniku sektora za lečenje Nenadu Ratkoviću.

Oni su, kako kaže, bili u delegaciji koju je u sredu predvodio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik uprave za vojno zdravstvo Uglješa Jovičić, kojima takođe nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

"Njihov dolazak je praktično zaustavljen, sprečen. Tako da je lečenje naših pacijenata kojima su zakazani pregledi obustavljeno", rekao je Ivanović.

Dodaje da su ponašanjem prištinskih vlasti ugroženi životi pacijenata, preneo je Radio Kontakt plus.

"Ovo je postupak privremenih institucija Prištine, na čelu sa predsednikom Tačijem i premijerom Haradinajem, da se Srbima oteža život i proizvede etničko čišćenje, kao i da se Srbi uklone i oteraju iz bolnice, a za zdravstvenim radnicima krenuo bi i narod", rekao je Ivanović.

Ivanović podseća da eminenti doktori dolaze već šest godina i pomažu u lečenju svih pacijenata.

"To su doktori profila kakvih nemamo uopšte ili nemamo dovoljno ovde - gastroenterolozi, endokrinolozi, kardiolozi, oftalmolozi, hematolozi. U prethodnih šest godina, ovde je obavljeno više hiljada pregleda pacijenata od strane naših kolega sa VMA. Pregledani su svi pacijenti, bez obzira na nacionalnost - Srbi, Bošnjaci, Albanci. Očigledno je da Priština ne želi bolnicu u kojoj Srbi mogu da rade i da se leče. To su pokazali u prošlosti, a to pokazuju i danas", smatra Ivanović.

Sedam meseci od uvođenja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, Ivanović kaže da su neizvesnost, neredovnost i nesigurnost prisutni, ali da država Srbija pomaže da se to prevaziđe.

"Nama je snabdevanje hranom isto važno kao i snabdevanje lekovima, jer ne možemo lečiti pacijente ako je snabdevanje hranom ugroženo. Cene su veće, pa su uslovi samim tim teži. Neizvesnost, neredovnost i nesigurnost su prisutni, ali naša država Srbija nam pomaže", naveo je Ivanović.

broj komentara 0 pošalji komentar