Pašalić iz poštovanja stajao pred poslanicima i čitao izveštaj

Predstavljajući izveštaj zaštitnika građana za 2018. godinu u Skupštini Srbije, Zoran Pašalić, koji se nalazi na čelu ovog nezavisnog državnog organa, stajao je pred poslanicima, što nije uobičajeno u parlamentu, rekavši da to čini iz poštovanja prema građanima.

Pašalić je na početku izlaganja kazao da mu je žao što narodni poslanici danas nisu prisutni u većem broju i dodao da u izveštaju i postupanju zaštitnika građana nema politike, političkih afiniteta i animoziteta.

"Iz poštovanja prema građanima Republike Srbije, prema vama narodni poslanici, ja ću uvodnu reč svog izveštaja pročitati, jer nisam ubeđen da su građani sa njim upoznati. Stajaću iz poštovanja prema građanima koji su me preko vas birali", rekao je Pašalić.

On je naglasio da su ljudska i manjinska prava i slobode temeljna vrednost na kojoj se, pored vladavine prava, socijalne pravde, načela građanske demokratije zasniva Republika Srbija.

Pašalić je kazao da se u toku izveštajne godine zaštitniku građana obratilo preko 9.000 građana, a primljeno je, dodaje, skoro 3.400 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava.

"U toku 2018. godine zaštitnik građana je uputio 297 preporuka organima uprave. Od ukupnog broja upućenih preporuka najveći broj (144) odnosi se na rodnu ravnopravnost. Najveći broj protužbi građana u 2018. godini odnosio se na rad predstavnika izvršne vlasti, posebno ministarstava, oko 20 odsto svih pritužbi", rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, broj pritužbi koje se odnose na rad jedinica lokalne samouprave iznosi oko 13 odsto od ukupnog broja.

"Građani su se prituživali i na rad pravosudnih organa, 11 odsto svih pritužbi. U najvećem broju građani su se prituživali na kršenje prava u oblasti dobre uprave, te ekonomsko-imovinske i socijalne sfere", dodao je Pašalić.

Pašalić je podvukao da pritužbe govore o egzistencijalnim problemima i nezaposlenosti, ali i o neefikasnoj državnoj upravi "koja ćuti kada treba da postupi u korist građana"

U radu organa uprave učestalo dolazi do povrede ili uskraćivanja prava građana, kao i ponavljanje istih ili sličinih problema u radu, rekao je Pašalić.

S druge strane, zaštitnik građana beleži i intenzivnije aktivnosti Vlade Srbije na modernizaciji rada državne uprave kroz razvoj i primene različitih elektronskih servisa.

"Napredak se ogleda u ozbiljnom pristupu i učestalijim aktivnostima usmerenim ka usavršavanju kadrova iz oblasti dobre uprave", rekao je Pašalić.

"Pašalić se ne bavi politikom"

Poslanici vladajuće većine ali i Srpske radikalne stranke su tokom rasprave o izveštaju zaštitnika građana za 2018. godinu ocenili da se prethodnik Zorana Pašalića, Saša Janković, bavio politikom i da je urušio ugled tog nezavisnog državnog organa.

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić rekla je da je Janković češće kršio zakon nego što mu je on, kako kaže, služio da građanima ukaže na njihova prava. 

Podsetila je na aferu "Pištolj", ali i na predsedničku kampanju Saše Jankovića i dodala da je sada neophodno napraviti distance od privatizovane i zloupotrebljene uloge zaštitnika građana.

"Potrebno je vratiti integritet i depolitizovati ono što je po Ustavu moralo ostati nezavisna institucija. Način na koji je radio Saša Janković svakodnevnim komentarisanjem i davanjem političkih ocena u javnosti to nije bila. On je urušio ugled institucije zaštitnika građana i doveo u sumnju sve građane koji su mu se obratili i tražili zaštitu", rekla je Božićeva. 

Kako je kazala, Janković je uspeo da tu instituciju devastira, zloupotrebi i na kraju unizi. 

"Radikali ne veruju u nezavisnost organa" 

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta kazala je da radikali ne veruju u nezavisnost organa poput zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja, navodeći da je njihov stav da građani treba da ostvaruju svoja prava kod drugih državnih organa.

Ona je objasnila da je najbolji primer zašto SRS ne veruje u nezavisnost tih organa prethodni zaštitnik građana Saša Janković, koji je, kako kaže, bio političar koji je još u vreme mandata zaštitnika bio u predsedničkoj kampanji.

Ona je kazala da je od Pašalića očekivala da reaguje na nedavno doneti Zakon o komunalnoj miliciji, jer je, kako kaže, neprihvatljiv, s obzirom na to da milicajci mogu bez uniforme da privode građane, da ih tuku, legitimišu.

Poslanik SRS-a Sreto Perić ponovio je stav radikala da oni misle da je EU nametnula razne nevladine organizacije, ali i regulatorna tela kao što su zaštitnik građana i poverenik, koja su, kaže, štetna po državu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović rekao je da je Srbija dobila zaštitnika garđana koji se ne bavi politikom, ocenjujući da je njegov izveštaj celovit, te da ima pravedan i pragmatičan pristup.

Inače, poslanici Skupštine Srbije trebalo je da započnu raspravu o izveštaju zaštitnika građana za 2018. godinu, odmah po završetku poslaničkih pitanja, međutim, početak sednice je odložen zbog kašnjenja Zorana Pašalića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво