Bilateralni sastanci Dačića u Londonu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je u Londonu, na marginama Globalne konferencije za slobodu medija, više bilateralnih sastanaka.

Ivica Dačić se sastao sa državnim ministrom za Komonvelt i UN lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona, a tokom susreta je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog nedavne posete lorda Ahmada Beogradu.

Visoki britanski zvaničnik zahvalio je ministru Dačiću na snažnoj izjavi podrške koju je tom prilikom dao u vezi se borbom protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

Šef srpske diplomatije obavestio je da se Srbija pridružuje zajedničkoj izjavi kojom zemlje učesnice Globalne konferencije za slobodu medija izražavaju zabrinutost za globalne negativne trendove u oblasti slobode medije i izražavaju spremnost da daju aktivni doprinos u borbi za nezavisno i odgovorno novinarstvo.

Na sastanku je konstatovano i da postoji obostrana politička volja da se iskoristi pozitivan momentum u bilateralnim odnosima, za koje lord Ahmad smatra da će biti održan bez obzira na ličnost budućeg premijera.

Dačić se, takođe, sastao i sa državnim sekretarom SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Zvaničnici su dogovorili međusobni susret na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama koja će se 16. i 17. jula održati u Vašingtonu, na kojoj će učestvovati ministar Dačić.

Ministar se, zatim, sastao i sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Tomom Tugendotom.

Iskazano je zajedničko interesovanje za unapređenje bilateralnih odnosa i češću komunikaciju na najvišem nivou.

Tugendot je prihvatio poziv ministra Dačića da poseti Beograd.

Istakao je da smatra da je intenziviranje ekonomske i političke saradnje najbolji put za stvaranje čvrstih veza između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje imaju i svoju istorijsku podlogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво