SzS i SNS o diplomama i milionima

Lideri Saveza za Srbiju od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića traže da podnese ostavku zbog, kako tvrde, falsifikovanja diplome osnovnih studija. Sa druge strane, Srpska napredna stranka postavlja pitanje kako je jedan od lidera SzS Dragan Đilas stekao imovinu.

Posle polemike o doktoratu ministra unutršnjih poslova, lideri SZS izneli su novu tvrdnju - da je diploma osnovnih studija Nebojše Stefanovića falsifikat. Od Univerziteta Megatrend traže da objavi imena svih 1.054 studenta koji su se, kako je objavila ta ustanova, od 1990. do 2004. godine školovali po istom studijskom programu kao i Stefanović.

"Ovde imate izveštaj za svaku godinu iz britanskog registra kompanije. Za 20 i nešto godina navodnog postojanja firme registrovanog na PO boks bez prave adrese, ukupan prihod je bio oko 500 evra. I ja postavljam jednostavnom pitanje: kako ste zapošljavali profesore, kako ste ih plaćali, kako ste platili Sava centar?", pita jedan od lidera SzS Dragan Đilas.

Oni su i ispred RTS-a održali konferenciju za novinare, u znak protesta jer, kako kažu, javni servis nije izveštavao o toj temi.

Inače, RTS je u ponedeljak objavio izveštaj sa konferencije za novinare SzS-a.

Istovremeno, ispred Beograđanke predstavnici SNS održali su konferenciju sa drugom temom - kako je lider SzS stekao imovinu.

"Ono što je krucijalno pitanje koje se postavlja: kako je Đilas od 2004. godine, od kada je ušao u politiku sa 74.000 evra došao do bogatstva od 25 miliona evra samo u nekretninama koje je sam prijavio. Tih 25 miliona evra prihoda nisu mogli da se stvore samo od 74.000 evra koje je doneo iz Češke, kako sam kaže, već su najverovatnije plod njegove vlasti, njegovih pozicija kako stranačkih, tako i državnih", tvrdi predsednik beogradskog odbora SNS-a Aleksandar Mirković.

Tvrdnje dve strane premijerka Ana Brnabić dovodi u vezu. Misli da su tvrdnje o Stefanovićevoj diplome skretanje pažnje sa istrage o imovini Dragana Đilasa, koju je ranije najavio ministar.

"Ako vi sada povlačite priču za nešto od pre 15 godina, a bili ste toliko godina na vlasti i sve to vam je bilo u redu i niste podnosili nikakve prijave, nije bilo nikavih problema. I sada, kada je ministar najavio istragu, vi povlačite pitanje diplome... Ja mislim da to mnogo više govori o tome kako se Dragan Đilas oseća povodom te istrage, nego o optužbama koje on sada baca javnosti u oči da bi skrenuo pažnju sa te istrage", kaže Brnabićeva.

Ministarstvo prosvete saopštava da je zahtev za inspekcijskim nadzorom Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Megatrend neosnovan. Za proveru nostrifikacije strane diplome potrebno je, kažu, obratiti se Univerzitetu, a potom odgovarajućem fakultetu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. jul 2019, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Nepotrebna prepucavanja

Ovi iz opozicije,em nista ne rade,em ni Vladi Srbije ne daju da radi svoj posao.Ako je Ministar Stefanovic "falsifikovao" diplomu,prilozite potrebne dokaze,tuzite ga i cekajte rociste na sudu,a ne dizite frku po gradovima i ne smetajte ljudima iz Vlade i Predsjedniku da rade svoj posao.Jer neko mora voditi drzavu Srbiju a to su ljudi kojima je narod na izborima dao povjerenje.A vi cekajte naredne izbore pa svojim programima ubijedite glasace da glasaju za vas. Ili vi hocete da vlast osvojite na ulici?E,pa,nece moci.