Zamenica poverenika: Zakon o zaštiti podataka sada neprimenljiv

Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić ocenila je da se novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti mora doraditi pre počeka njegove primene 21. avgusta, jer je, prema njenoj oceni, sada neprimenljiv.

Stanojla Mandić je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izveštaju o radu poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2018. godinu sa predlogom zaključka Odbora za pravosuđa, konstatovala da se u tom zaključku ne nalaze dve važne preporuke poverenika.

Navela je da u predlogu zaključka nema preporuka koje se odnose na oblast zaštite podataka o ličnosti, što je jako važno, imajući u vidu da 21. avgusta počinje primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Zakon jeste sledio evropsku praksu, ali pojedini instituti nisu prilagođeni našem pravnom poretku. Da je promena potrebna potvrđuje i studija Evropske komisije koju smo pre nekoliko dana dobili od Ministarstva za evropske integracije u kojoj je rađena analiza usaglašenosti zakona sa opštom Uredbom o zaštiti podataka i zaključak studije je da zakon treba doraditi", rekla je Mandićeva.

Istakla je da u zaključku odbora nema ni dela koji se tiče kapaciteta tog organa, ukazujući da je upravo Zakonom o zaštiti podataka poverenik dobio nove poslove i nadležnosti.

"U samom zakonu je stajalo da se kapaciteti moraju značajno unaprediti da bi se moglo odgovoriti na nove poslove. Ni te preporuke nema u ovom zaključku odbora i to nije dobro", rekla je Mandićeva i dodala da je poverenik ove godine dobio isti budžet kao prošle godine i da to govori da nema prostora za povećanjem kapaciteta.

Mandićeva je zaključila da se preporuke koje se nisu našle u zaključcima odbora ne tiču samo poverenika, već i prava građana i privrede.

Rasprava radikala i naprednjaka 

Oštru raspravu započeli su radikali optužujući vlast da o izveštaju raspravlja po nalogu Evropske unije.

"Sednice se zakazuju na drugačiji način ali nam ostaje žal da ste to uradili jer vas je naterao Sem Fabrici", poručila je Verica Radeta iz SRS-a.

Srbiji niko ne može da naređuje, uzvraćaju naprednjaci. O izveštaju raspravljaju da bi, kako kažu, pokazali da se Rodoljub Šabić od poverenika pretvorio u Đilasovog govornika i ispostavu stranih službi.

"Vi ste bili ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, Nataše Kandić, koji su tražili od nadjležnih organa bezbednosno osetljive podatke. Zamislite, Rodoljuba Šabića ne zanima ko je hteo da ubije njegovog predsednika. Nas iz SNS-a i većinu građana zanima ko je hteo da ubije Aleksandra Vučića kada je 2015. godine bio u Potočarima", upitao je Aleksandar Martinović.

Poverenik postupa samo po zahtevima građana, odgovaraju iz njegove službe. U dnevni red sednice nije uvršten predlog Odbora da se za novog poverenika izabere Milan Marinović, v. d. predsednik prekršajnog suda u Beogradu i kandidat Srpske napredne stranke.

"Verovatno ćemo uskoro izabrati novog zaštitnika i hoću da vas podstaknem da se posvetite nadležnostima koje imate u zakonu, da se okrenete običnim građanima koji imaju svakodnevne probleme važne za njihov život, a da se manete kao regulatorna instititucija politike", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво