Brnabić: Region neće biti miran dok sve zemlje ne budu u EU

Evropska perspektiva suštinski je važna za region, koji neće biti ni miran ni stabilan dok sve zemlje ne postanu članice EU, ali države istovremeno moraju međusobno da se povezuju kako bi region bio predvidljiv i dao signal Uniji da smo spremni da postanemo njeni članovi, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je, obraćajući se na plenarnoj sednici PSuJIE na Jahorini, istakla da je. EU je za Srbiju pre svega mirovni proces, koji je obezbedio do sada najdugotrajniji mir, kakav je potreban i u regionu Zapadnog Balkana.

Ponovila je da Srbija podržava i apeluje na EU da u što kraćem roku donese pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer je to važno za ceo region.

Podsetila je da će u septembru u Beogradu biti otvoreno sedište Transportne zajednice i pozvala sve učesnike da prisustvuju tom događaju.

Takođe, navela je da je Srbija završila gradnju južnog kraka Koridora 10, te da će do spetembra biti završen i istočni krak prema Bugarskoj, kao i da će do kraja jula početi izgradnja auto-puta ka BiH.

Podsetila je takođe, da je u planu izgradnja auto-puta ka Prištini, Tirani i Draču, koji će, kaže, biti jedan od osnovnih pravaca koji će dati i ljudski i politički signal.

Najavila je i nastavak rada na železničkom i energetskom povezivanju u regionu. Brnabićeva je kao dobar primer saradnje istakla Komorski investicioni forum, kao regionalnu privrednu komoru.

Sa druge strane, podvukla je da Priština od novembra prošle godine direktno krši CEFTA sporazum, kada je uvela takse od 100 odsto na robu iz cengtralne Srbije i BiH.

Posledica je po prvi put u poslednjih sedam godina smanjena trgovinska razmena u celom regionu. "To je unelo i dodatno nepoverenje u dosta rovite odnose u regionu", primetila je premijerka Srbije.

Takođe, ukazala je na političke implikacije koje usporavaju infrastrukturne projekte, koji su važni za kvalitet života građana. Kao primer, navela je most Ljubovija-Bratunac, koji kaže, građani vide, ali ne mogu da ga koriste, jer nema pozitivne odluke o otvaranju graničnih prelaza, čk ni privremenih.

"Imamo most, ljude koji ga svaki dan vide i ne mogu da ga pređu. Molim vas, pošto se svaka dva meseca viđamo regiona, da ne pravimo političke gluposti. Dajte da donesemo odluku da otvorimo makar privremeni granični prelaz. Zašto smo svi ovde, ako takvu stvar ne možemo da uradimo", upitala je Brnabićeva.

Ponovila je da CEFTA sporazum suspendovan, a podsetila je i na nedavni incident u Valoni, kada je sastanak prekinut jer su predstavnici Prištine flašom gađali predstavnika Srbije.

Dodala je da je Srbija saglasna sa inicijativom za formiranje komisije koja će se baviti pitanjem granice i imovine, jer su i to važna pitanja, koja nanose štetu svima, ako se ne rešavaju bilateralno, već putem arbitraže.

Primer za to je, kaže, Luka Apatin, za koju postoje zainteresovani partneri, ali niko neće da investira dok to pitanje ne reše Srbija i Hrvatska.

Takođe, navela je da Srbija podržava i Komisiju za pitanja migracija, ali je dodala da u to treba uključiti i EU, jer pitanje migranata nije regionalno, budući da migranti u zemlje regiona ulaze iz EU i idu dalje u EU.

"Sami ne možemo, potrebna je zajednička evropska politika ka migracijama i mi ćemo to podržati", zaključila je Brnabićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво