Dačić: Pogrešna interpretacija izjave Borisova, idemo dalje

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se, na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a koji se u organizaciji slovačkog predsedavanja održava u Visokim Tatrama, sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom.

"Razgovarali smo o svim nedavnim nesporazumima na našim relacijama. Te razgovore smo prethodno obavili i u našim ministarstvima spoljnih poslova sa ambasadorima i danas smo ustanovili, analizirajući kako je preneta informacija u pojedinim medijima, da je očigledno došlo do pogrešne interpretacije izjave Borisova", rekao je Dačić.

Iz onoga ono što je objavljeno u našim medijima se moglo zaključiti da Bugarska upozorava Borela da mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno, naveo je Dačić.

Kako je rekao, to je za našu stranu veoma sporna izjava, jer EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno i to nije jedinstven stav EU, čak EU statusno neutralno označava Kosovo sa zvezdicom i fusnotom u svojim dokumentima.

"Međutim, iz onoga što smo upravo analizirali sa ministarkom Zaharijevom, suština onoga što je Borisov rekao jeste da je on zapravo odgovarao na pitanje o tome da li će Borel biti pristrasan, imajući u vidu da postoje primedbe na to što Kosovo nije priznato od strane nekih zemalja, a da je on rekao da će gledati da uvažava i stavove drugih zemalja EU koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić. 

To naravno, kako je rekao, suštinski menja ono što je preneto, tako da su sada raščistili sve detalje, što je veoma važno za odnose dve zemlje.

"Bojko Borisov je čovek sa kojim sam ja sarađivao dugi niz godina, i zbog te izjave sam bio iznenađen, za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana u našim medijima. Zasigurno, ima i različitih interpretacija u bugarskim medijima. Zato je bilo važno da se sastanemo sa ministarkom Zaharijevom da to pitanje zatvorimo i otklonimo sve nesporazume", kaže Daćić.

Srbija želi dobre, prijateljske, savezničke i strateške odnose sa Bugarskom, jer je to u interesu oba naroda i države, rekao je Dačić.

"Zahvalni smo Bugarskoj na pomoći kada je reč o evrointegracijama Srbije, isto tako Bugarska može da računa na Srbiju. I zato je naša želja je bila da ukažemo na to da treba da imamo međusobno razumevanje", naveo je Dačić.

"Ogledno je da i u Bugarskoj nisu shvatili na šta sam ja imao primedbe kad sam govorio, mislili su da ja napadam Borisova zbog onoga kako je zaista rekao, a ne zbog interpretacije u našim medijima", ukazao je Dačić.

Posebno je, kako je rekao Dačić, dolilo ulje na vatru što je Haradinaj podržao što je rekao Borisov, i ispalo je da je Bugarska stala na stranu Kosova.

"Veoma je bitno da se otklone nesporazumi i kao što je Bojko rekao idemo dalje. Pozdravljam ga i želim da idemo dalje čvrsto držeći stranu jedni drugima imajući puno razumevanja za sve probleme koje imamo", istakao je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa ministarkom Zajharijevom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво