Zagrljaj kao tačka na nesporazum Sofije i Beograda

Premijerka Ana Brnabić na Jahorini se srela sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, što je bila prilika da se razjasne nesporazumi nastali zbog izjave Borisova o kosovskoj nezavisnosti.

"Stavili smo tačku na tu priču", rekli su novinarima i Ana Brnabić i Bojko Borisov.

Predsednica Vlade je rekla da je Bugarska veliki partner Srbije, kao i da je predsednik Vučić sa premijerom Borisovom uspostavio takve odnose. 

"Nema potrebe za tenzijama i zatezanjem odnosa, imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo", rekla je Brnabićeva.

Premijer Bugarske obratio se i sinoć, nakon večere, predsednici srpske vlade i objasnio da je njegova izjava u Poznanju pogrešno shvaćena.

"Ja vas toliko volim, mi smo takvi prijatelji, kako su mogli da me tako shvate... Uvek sam govorio 'oni moraju da se pozabave Kosovom'. Nikada nisam govorio ništa drugo. A sada pozivamo ambasadore... A ja ništa nisam rekao", objasnio je Borisov Ani Brnabić. 

Borisov je nedavno rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira na to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potom je prokomentarisao tu izjavu rekavši da stav EU nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво