Samit na Jahorini u senci fusnote – zvezdica se nije istopila

U Sarajevu se održava Sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić. Albanija neće učestvovati, u znak solidarnosti sa Hašimom Tačijem koji je odbio da prisustvuje Samitu u BiH, gde tzv. Kosovo ne bi bilo tretirano kao država. Niko neće zaplakati što se Tačiju nešto ne sviđa, poručuje predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Kosovo je, kaže, pozvano na Samit u formatu koji je predviđen za takve sastanke i ne zanimaju ga "osećaji" Hašima Tačija.

Uz zvedicu i fusnotu – tako je učešće takozvanog Kosova na regionalnim skupovima definisano Sporazumom od pre sedam godina. Zato srpski šef diplomatije ne razume zašto se prištinska delegacija nije pojavila u Sarajevu.

"Kada je doneta odluka o regionalnom predstavljanju, tadašnja predsednica Jahjaga je rekla: 'U redu zvezdica, ali zvezdica će da se istopi'. To je razlog. Neko smatra da se zvezdica istopila. Mi novi dogovor nismo postigli, ili ga imamo ili ga nemamo", rekao je Ivica Dačić. 

I bosansko-hercegovačkog ministra spoljnih poslova iznenađuje odluka Prištine. Pita se šta se desilo u noći između subote i nedelje kada je delegacija Bedžeta Pacolija prelomila da ne dođe u Sarajevo. Podseća – odbrili su vizu na osnovu prištinskog zahteva. Potom je usledila vest o otkazivanju posete.

"To je potpuno pogrešno. Podsećam da smo od novembra izloženi sankcijama od strane Prištine. Uprkos tome uputili smo poziv, bili spremni da budemo dobri domaćini", rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak. 

"Nema nikakvih naznaka da je to samostalna država i u okviru tog formata Tači je bio i pozvan. Ja nisam ovde zadužen za socijalna pitanja na međunarodnom planu. S druge strane, dok god Priština i Beograd ne reše probleme to za nas ostaje pitanje za koje nećemo dati bilo kakvu saglasnot za kretanje Kosova ka bilo kakvim međunarodnim institucijama", istakao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Potrebna jača uloga EU 

Rešenje se čeka od Evropske unije, kojoj teži ceo region, ali prema mišljenju Ivice Dačića, Zapadnom Balkanu potreban je veći angažman i jača uloga Unije.

"U tom smislu, nemamo nerealna očekivanja, nama ne treba nikakva nagrada EU, već samo pravedna valorizacija onoga što smo postigli; da bude primećen i uvažen napor koji ulažemo u ovaj proces. Neodvojivo od toga ide i naša posvećenost i predanost regionalnoj saradnji i njenom jačanju, rešavanju otvorenih i još uvek nerešenih regionalnih pitanja", naveo je Ivica Dačić. 

Između ostalog ona će biti tema razgovora lidera sa Balakana i Redžepa Tajipa Erdogana, koji je već doputaovao u Sarajevo.

"Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području", naveo je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво