Poslanici o mandatima i članovima skupštinskih odbora

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu raspravu o izmenama odluka o izboru članova i zamenika članova Odbora Narodne skupštine, koju su pojedinačno podnele poslaničke grupe SDPS-a i Stranke moderne Srbije.

Stranka moderne Srbije je takođe podnela i predlog za izmenu odluke o razrešenju i imenovanju članova RIK-a.

Kada je reč o promenama članova odbora koje je predložila SMS, a koju uglavnom čine bivši poslanici Dosta je bilo, oni predlažu da se u više odbora zamene upravo njihove nekadašnje partijske kolege – Saša Radulović i Branka Stamenković.

Oni su tražili razrešenje i Ane Stevanović, koja je iz DJB prešla u Stranku slobode i pravde.

SMS je tražila i da se iz Republičke izborne komisije razreše zastupnici DJB i imenuju njihovi kadrovi za člana i zamenika člana RIK-a.

Tokom rasprave polemisalo se o promeni Poslovnika Narodne skupštine, Zakonu o izboru narodnih poslanika i šta je u parlament donelo to što mandati pripadaju poslanicima, a ne strankama.

Radeta: Imamo nešto što nije normalno 

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da se u "u nekim normalnim okolnostima" o ovakvim tačkama ne bi raspravljalo.

"Imamo nešto što zaista nije normalno. Imamo predsednika poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjanu Macuru koja nam predlaže da menjamo članove nekih odbora, da određujemo nove članove odbora, kao i za RIK, a koji nisu u toj stranci", rekla je Radeta.

Ona je podsetila da Stranka moderne Srbije, kada su održani izbori, nije postojala, navodeći da je Macura u Narodnu skupštinu ušla na listi Dosta je bilo, koja je u međuvremenu "razbijena na nekoliko grupa".

"Macura, zamislite, predlaže da se razreše dužnosti članova odbora poslanici Branka Stamenković i Saša Radulović (Dosta je bilo)", rekla je Radeta i upitala gde je legitimitet za takav predlog i iz čega Macura crpi pravni osnov.

"Da je skupštinska većina slušala apele SRS-a i da smo doneli poslovnik o radu, mi danas ne bismo imali ovakvu situaciju", rekla je Radeta.

Ona nije želela da komentariše predlog SDPS-a, jer oni, kako je rekla, koriste svoje poslaničko pravo, s obzirom da predlažu kadrovske promene u odborima u okviru svoje poslaničke grupe.

Navela je, međutim, da je neophodno izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika i vratiti odredbu iz Ustava – da svaki narodni poslanik ima mogućnost da svoj mandat stavi na raspolaganje stranci.

U tom je smislu pomenula da danas stranke Vuka Jeremića i Dragana Đilasa imaju poslanike, a da nisu ni učestvovali na izborima.

Martinović: Standar EU da mandat pripada poslaniku 

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da formulacija o poslaničkom mandatu u Ustavu Srbije glasi da je narodni poslanik slobodan da pod uslovima određenim zakonom svoj mandat stavi na raspolaganje političkoj stranci i naglasio da tamo piše: "svoj mandat".

Rekao je i da je standard u zemljama EU da mandat pripada poslaniku.

Martinović je naveo i da formalno-pravno poslanici koji prelaze iz jedne u drugu ili treću poslaničku grupu ne mogu da se nazovu "lopovima", jer je to njihovo pravo da prelaze i da im zakon to omogućava, ali da postoje "političke sankcije".

Poslanik na listi SNS-a Marijan Rističević rekao je da se članstvo u odborima bazira na osnovu broja poslanika u poslaničkoj grupi, podsetivši da je Pokret Dosta je bilo imao 16 poslanika.

"Radilo se o grupi od 16 poslanika, koja se raspala. Ne razumem kako poslanička grupa sa pet ili šest poslanika može da nasledi prava grupe od 16 poslanika", pitao je Rističević i dodao da on za predlog neće glasati.

Milićević: Potrebno ivzći pouke 

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević složio se sa kolegama da se do sada o ovakvim tehničkim promenama nije raspravljalo i poručio da iz svega što se dešavalo u prethodnom periodu treba izvući pouke.

Govoreći o Poslovniku Narodne skupštine, Milićević je kazao da najveće kritike dolaze iz "takozvanog Saveza", odnosno od onih koji su ga definisali.

"Oni koji su ga doneli smatrali su da su nezamenljivi i nepromenljivi i donosili su zakone kako im je u tom trenutku odgovaralo. Zato danas imaju problem i sa Poslovnikom", rekao je Milićević i dodao da se danas zbog toga što poslanici menjaju poslaničke grupe takoreći ne zna ni koliko ima samostalnih poslanika.

Navodeći da su sale u skupštini prazne, te da to šalje lošu sliku o radu parlamenta, Milićević je postavio pitanje kako nametnuti obavezu poslanicima koji su dobili mandat i primaju platu da prisustvuju sednicama.

Treba sagledati, kazao je, i kako da poslanički mandat ne bude predmet političke trgovine ubuduće.

Bivši poslanik DJB Jovan Jovanović koji je zadržao poslanički mandat i u parlamentu deluje u okviru Kluba samostalnih poslanika, rekao je da ne spori pravo da SMS treba da ima svoje članove u odborima, ali ne u svim, te da je neophodna nova preraspodela mesta članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи