Haradinaj zahvalio Borisovu na principijelnom stavu prema Kosovu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio se bugarskom premijeru Bojku Borisovu na, kako kaže, principijelnom stavu prema Kosovu i pravu da bude deo evropske porodice.

Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je odluka da naredni domaćini samita budu Bugarska i Severna Makedonija čini još značajnijim Berlinski proces za Zapadni Balkan.

"Kosovo je važan deo ovog procesa i stoji uz svoje saveznike kao dodatna vrednost u okviru integracija regiona u EU. Uzajamno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama otvorilo bi našu perspektivu", naveo je Haradinaj.

Dodaje da snažno podržava viziju premijera Borisova o sveobuhvatnoj Evropi "koja prevazilazi umove prošlog veka, umove koji su stvorili tragedije".

"Bez uključivanja svih država Zapadnog Balkana kao sastavni deo evropske porodice, EU neće biti potpuna. Hvala ti Bojko", istakao je Haradinaj.

Borisov je ranije izjavio da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Na tu izjavu Borisova reagovao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je istakao da stav Evropske unije nije da je Kosovo nezavisno i da Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU. 

Nakon toga, ambasador Srbije u Sofiji pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, ali i otpravnik poslova Bugarske na razgovor u srpsko ministarstvo spoljnih poslova.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи