Trideset prvi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je održan 31. po redu protest "Jedan od pet miliona".

Na početku protesta kod Terazijske česme okupljenima se obratila profesorka Univerziteta u Nišu Tamara Milenković Kerković koja je istakla pojavu masovnog odlaska mladih iz zemlje, ističući da joj mnogi studenti traže preporuke kako bi otišli u inostranstvo.

Milenković Kerkovićeva koja je i potpredsednica Dveri rekla je da su protesti borba "za smenu korumpiranog sistema koji je zemlju doveo do sveukupnog sloma". 

Uroš Marković iz Sportsko-rekreativnog centra "Milan Gale Muškatirović" govorio je o gradilištu na Trgu republike, posečenom drveću na Kalemegdanu zbog izgradnje gondole kao i o obnovi pasarele na Dorćolu iznad pruge koja više nije u funkciji.

Kritikovao je i navodnu nameru beogradskih vlasti da preuzmu upravljanje SRC "Milan Gale Muškatirović" od opštine Stari grad.

Protestna povorka kretala se trasom kralja Milana – Takovska – RTS – Bulevar despota Stefana – zgrada Policijske uprave grada Beograda, odakle se građanima obratio aktivista Miloš Injac.

Govoreći o, kako je rekao, pravdi koja "progleda kada su određeni interesi u pitanju", aktivista Injac je naveo, između ostalog, slučajeve u kojima je privođen, rušenju u Savamaloj i presudi sinu vlasnika televizije Pink, Željka Mitrovića.

Protest u Kragujevcu

Građani Kragujevca su se, 27. put okupili su se na Đačkom trgu, koji su simolično prozvali "Trg slobode ", da bi, kako su rekli, iskazali nezadovoljstvo protiv stanja u državi, kao i gradske vlasti u Kragujevcu.

Nije bilo govornika, već su građanima, kratko obratio jedan od članova organizacionog odbora protesta, a zatim je razgovarao sa okupljenima, o aktuelnim temama i daljoj formi protesta "Jedan od pet miliona".

Prvi protest održan je 8. decembra, i od onda se upućuju zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво