Dačić za RTS: Evropski zvaničnici se ponašaju kao mudraci sa Tibeta

Umesto da vode Evropsku uniju i jasno iskažu svoje stavove evropski zvaničnici pričaju, ponašaju se kao da su duhovne vođe sa Tibeta, pa sada oni duhovno promišljaju o problemima kontinenta, a niko da kaže ništa konkretno o tome šta treba da se uradi, navodi za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Poručuje da Beograd želi kompromissa Prištinom, ali da takse moraju da se ukinu.

Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je jasno da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i uspešan kraj dijaloga predstavlja Priština – njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis.

"Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se ipak postigne neki kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bilo zvanična politika dela Međunarodne zajednice, nažalost uticajnog dela u zapadnoj hemisferi – da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nikakve druge opcije nisu u igri, onda su stupili na snagu jednostrani akti Prištine", objašnjava Dačić.

Dodaje da je na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, pitao – šta sad znače nove jednostrane odluke Prištine.

"Pitao sam šta znači sad odluka Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, pitao sam šta znači sada sporazum o zajedničkoj diplomatiji. Onda sam im rekao – nemojte da ćutite, niste vi monasi sa Tibeta", naglasio je ministar.

Dodaje da je tog dana portparolka EU Maja Kocijančič dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma.

Ističe da ga raduje što je EU reagovala na odluku Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.

Dodaje da je kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Srbija želi kompromis, ali takse moraju da se ukinu 

Za stav Prištine da će ukinuti takse kada Srbija prizna Kosovo, ponavlja da je to opstrukcija dijaloga.

Ponovio je da Beograd želi kompromis sa Prištinom ali da takse moraju da se ukinu.

"Nemoguće je da se govori o regionalnoj saradnji, ako opstaju takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, sa obrazloženjem da nismo priznali Kosovo", ističe ministar.

Stav EU nije da je Kosovo nezavisno

Osvrćući se na izjavu bugarskog premijera Bojko Borisova o nezavisnosi Kosova Dačić ističe da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje", poručio je Dačić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво