Skot: SAD prijatelj i saputnik Srbije na putu ka EU

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, a ambasador Kajl Skot poručio je da su SAD prijatelj i saputnik Srbije na putu ka EU.

Kajl Skot je rekao da je siguran da će Srbija, ako se tome posveti, stići do mesta u evropskoj kući koje zaslužuje.

Dodao je da je put do članstva u EU poduhvat koji zahteva svu energiju i volju nacije.

"Taj put nije lak, on traži predani rad i žrtvovanje i, ako smem da kažem, kompromis. Ali uveravam sve vas, naše srpske prijatelje - na tom putu SAD su vaš prijatelj i saputnik", naveo je Skot.

Prema njegovim rečima SAD slave 243 godine nezavisnosti i 50. godišnjicu od istorijskog leta na Mesec koji je označio "svitanje novog doba".

Skot je podsetio da je 1969. godina donela sa sobom preokret i novi optimizam, nakon bezbroj razloga za pesimizam 1968. godine.

"Sa Vudstokom je sazrela jedna nova generacija koja je verovala u muziku i moć ljubavi. I Srbiju su zapljusnule ove promene, pa je 1969. mjuzikl 'Kosa' premijerno izveden u Beogradu kao drama previše radikalna za mnoge na Zapadu i previše slobodna za one na Istoku", rekao je Skot.

Ukazao je i na ubrzanje tempa tehonoloških promena te godine, ali je naglasio da će 1969. pre svega ostati upamćena po sletanju na Mesec Apola 11.

"Među onima koji su taj događaj pratili iz Kontrole leta u Hjustonu bilo je sedam vodećih inženjera srpskog porekla, što je još jedan primer doprinosa ove zemlje mojoj zemlji i celom čovečanstvu tokom proteklih vekova. Kasnije iste godine astronauti Apola 11 su posetili Beograd gde im je priređen masovan i srdačan doček", naglasio je Skot.

Skot je podsetio da se njegov mandat bliži kraju i zahvalio na bezgraničnom gostoprimstvu Srbije i prijateljstvu koje je poklonjeno njemu, njegovoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade tokom četiri godine.

"Bila mi je čast da obavljam ovu dužnost i ponosan sam što sam radio sa ovako divnim ljudima, i Amerikancima i Srbima, posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa", rekao je Skot.  

Prijemu prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i patrijarh Irinej.

Na prijemu su bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević, kao i predstavnici opozicije Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, Sandra Rašković Ivić, Vuk Jeremić i Boško Obradović, te brojni predstavnici diplomatskog kora.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво