Prodavnice na severu Kosmeta ponovo rade

Posle dva dana pod katancem, radnje na severu Kosova i Metohije od danas ponovo rade. U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu pre više od sedam meseci na severu Kosmeta bile su zatvorene sve prehrambene radnje, kiosci s robom i pekare. Situacija u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici je zabrinjavajuća, nema pojedinih anestetika i antibiotika.

Privrednici sa severa KiM apeluju na međunarodnu zajednicu da shvati dramatičnost situacije i da reaguje.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu sa radom. 

Radoš Petrović je kao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

Najveća gužva je u piljarama na severu KiM. Voća i povrća ima, ali ne i dugih dnevnih namirnica.

Prodavci kažu da nedostaje mleka i mlečnih proizvoda, jaja i brašna.

U prodavnicama u većini je roba koja je na rafovima bila i pre dvodnevnog štrajka.

Humanitarnu pomoć u severni deo Kosovske Mitrovice dopremila je danas Eparhija raško-prizrenska. Dopremljena su sredstva za higijenu, krompir, pasulj, voda.

Dalibor Luković, otac devetoro dece hvali akciju Eparhije. "Važno je da se narod ne oseti izgubljenim i da nije odbačen", ističe Luković.

Zdravstvo blizu humanitarne krize

Zbog prištinske takse situacija u zdravstvu na severu Kosova i Metohije poprima obrise humanitarne krize, upozorava direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.  

Ivanović kaže da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća. 

"Čine se napori sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i Republičkim fondom da se snabdevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško", kaže Ivanović.  

Pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika, uakzao je Ivanović.

"Očekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobičajeni način, kaže Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na odluku privrednika sa severa KiM koji su kako kaže bili jedinstveni i složni i da su pokazali odnos prema Prištini, prema pritiscima koji traju u kontinuitetu nad Srbima.

Istakao je da takse otežavaju život i onemogućavaju lečenje bolesnika.

"Alternativu u snabdevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji učestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem", kaže Ivanović.

Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra, Ivanović kaže da je situacija teška.

"Oni su u okruženju i Albanaca, mi smo u okruženju kosovske policije, često Kfora i Euleksa. Primamo pacijente iz južnih delova, uspevamo da im ukažemo zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou", rekao je Ivanović i dodao da je stanje u domenu humanitarne krize.

Trgovci su odlučili da ponovo rade, očekujući promene na terenu u dobavljanju robe.

Najavljuju nove proteste i ponovno zatvaranje radnji, kao što su to učinili i prethodna dva dana, u znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je kosovska vlada uvela na srpsku robu pre više od sedam meseci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво