Radnje na severu Kosova i Metohije od srede ponovo rade

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od sutra ponovo počnu sa radom.

Radoš Petrović je za RTS rekao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

"Od sutra ćemo otvoriti svoje radnje, radićemo normalno iako ne možemo normalno da poslujemo i uvozimo robu. Sačekaćemo da vidimo šta će dalje da se dešava u narednom periodu. Nadamo se i pritisku međunarodne zajednice na Prištinu koja će ukunuti takse i mi ćemo normalno poslovati", rekao je predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Prema njegovim rečima u slučaju da se to ne desi privrednici će radikalizovati mere i štrajk će vremenom biti sve duži i duži.

Privrednici sa severa KiM saopštili su večeras posle sastanka da je protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", naveli su u saopštenju.

Istakli su da će radnje na severu biti zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na njih ponovo budu pucali zato što voze mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije.

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje... mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikome", naveli su privrednici u saopštenju.

Ponovo su apelovali na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na severu Kosmeta i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari da dovede do tačke bez povratka. 

Danas, drugi dan, prodavnice, lokali, apoteke, pekare i ostale radnje na severu Kosova i Metohije su bile zatvorene. Vlasnici tih radnji na taj način podigli su svoj glas protiv trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво