Radnje na severu Kosova i Metohije od srede ponovo rade

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od sutra ponovo počnu sa radom.

Radoš Petrović je za RTS rekao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

"Od sutra ćemo otvoriti svoje radnje, radićemo normalno iako ne možemo normalno da poslujemo i uvozimo robu. Sačekaćemo da vidimo šta će dalje da se dešava u narednom periodu. Nadamo se i pritisku međunarodne zajednice na Prištinu koja će ukunuti takse i mi ćemo normalno poslovati", rekao je predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Prema njegovim rečima u slučaju da se to ne desi privrednici će radikalizovati mere i štrajk će vremenom biti sve duži i duži.

Privrednici sa severa KiM saopštili su večeras posle sastanka da je protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", naveli su u saopštenju.

Istakli su da će radnje na severu biti zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na njih ponovo budu pucali zato što voze mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije.

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje... mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikome", naveli su privrednici u saopštenju.

Ponovo su apelovali na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na severu Kosmeta i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari da dovede do tačke bez povratka. 

Danas, drugi dan, prodavnice, lokali, apoteke, pekare i ostale radnje na severu Kosova i Metohije su bile zatvorene. Vlasnici tih radnji na taj način podigli su svoj glas protiv trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

broj komentara 26 pošalji komentar
(sreda, 03. jul 2019, 06:55) - Ivan [neregistrovani]

Sta bi sa protivmerama?

Zar predsednik Vucic nije spominjao protivmere od 01.07. Sta bi odjednom?

(sreda, 03. jul 2019, 01:05) - anonymous [neregistrovani]

dva poslednja komentara opisuju

situaciju Srba na severu KiM onakovom kakva je. A gospodin Nik, ili da cuti ili da ukljuci mozak i sabere dva i dva. Najbolje bi bilo da se informise na pravom mestu.
Dragi Srbi, znamo da cete reci, "lako je vama pricati" sto je i istina, ali takova je situacija (izbeglice iz Hrvatske, rastureni od Horgosa do Kosovske Mitrovice)
da kao pojedinci saljemo samo preko SMS priloge za javne kuhinje, a ne znamo kako rade. Samo da vam kazemo, da smo u srcima uvek sa vama i da vam zelimo mnogo, mnogo snage i sloge, jer bezobrazluk i napadi sa druge strane su brutalni. Ne dozvolite da se raduju vasoj i nasoj slabosti. Neka vam Gospod Bog i svi Sveti budu u pomoci.

(utorak, 02. jul 2019, 23:22) - Лицемерна [neregistrovani]

Крени - стани

Као и сва српска/југословенска политика претходних неколико деценија. Народ се подучи некаквим циљевима, а онда се остави на пола пута и го и бос. Још једна епизода из серије ''Срби беспотребно малтретирају Србе''.

(utorak, 02. jul 2019, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

Vučićeva tipična predstava ni za koga

Potpuno je izgubio kompas i nema pojma zbog čega nešto radi. Šta je ovde bio cilj? Sa samo dva dana, bez ikakvih zahteva, a još manje promena, niko ne može da zna. Sigurno je samo da cilj, ma kakav bio, nije postignut, jer je sve ostalo isto. Nema ni odgovora na najlogičnije pitanje - kako rade ako nemaju robu? Ovo je trebalo da počne čim su takse uvedene, sad je besmisleno. Pogotovo ako ne postoji cilj. Inače, Srbija je odavno trebalo da uvede takse od 100 % na robu iz Albanije. Umesto toga, Srbija od njih masovno uvozi paradajz, luk i ko zna šta sve. finansirajući teroriste. Tako Vučić zamišlja politiku i borbu. Nije ni čudo kad je za njega "kompromis" kad ponudi teroristima 98 % svega što su tražili.

(utorak, 02. jul 2019, 23:06) - Nik [neregistrovani]

Roba

A otkud sad ima robe za sutra, a do juče ništa? Kakva predstava.

(utorak, 02. jul 2019, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

@ Sta bi

Pa eto vidis sta bi , tri dana panike i stresova medju Srbima i na kraju poraz .

(utorak, 02. jul 2019, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

ni blef ni bioskop

Vec mudra politika naseg predsednika. Time Srbija je dobila na kredibilitet. Mislim ako ce da se lazemo.

(utorak, 02. jul 2019, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Prošlo je kriza sramota što igrate sa ljudima.

(utorak, 02. jul 2019, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Za ovo ispasta jadni i neduzan narod , stase promenilo nista , ajmo Jovo nanovo ...

(utorak, 02. jul 2019, 22:09) - milan lala [neregistrovani]

Taxe

I treba da rade nisu trebali ni zatvarati , a roba se moze kupiti u Makedoniji , Bugarskoj , Grckoj ili u C. Gori. Kako vidimo Beograd se ne usudjuje da odgovori istom merom i Pristini uvedemo taxe.