Radnje na severu Kosova i Metohije pod katancem do daljeg

Sve radnje, ugostiteljski i privredni objekti na severu Kosova i Metohije su zaključani. Od juče je sve stalo, ništa ne radi, a do kada će to trajati odlučiće Udruženje privrednika, koji ne mogu da posluju više od sedam meseci zbog prištinske takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije. Kamioni sa albanskom robom i danas su došli u Bošnjačku mahalu. Privrednici zasedaju u 19 časova.

Žitelji Kosovske Mitorvice su obezbedili zalihe, ali je pitanje dokle će trajati. Nema promena u odnosu na jučerašnji dan. Radnje, lokali, ugostiteljski objekti ni danas neće raditi, javlja dopisnik RTS-a. 

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović rekao je da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

Petrović ističe da su upozoravali da ne mogu da posluju sa taksama i da je ovo iznuđeno stanje.

Zbog mera kosovske vlade, odnosno visokih nameta, roba iz centralne Srbije ne stiže do Srba ni na severu ni na jugu KiM.

U Bošnjačku mahalu, u severnom delu Mitrivice, oko 11 sati dovezena su dva kamiona iz južnog dela grada – reč o prehrambenoj robi i robi za svakodnevnu upotrebu. 

Niko od Srba koji žive u severnom delu se nije odazvao ovom pozivu i ne kupuje ovu robu.  

Po najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će otvoriti privremene veleprodaje zajedno sa kosovskim trgovcima, u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitorvici juče su takođe dovezena dva kamiona sa robom za prodaju.

Nudili su vodu, ulje, brašno, sredstva za higijenu, zadržali su se par sati, a prodavci na kamionima su rekli da Srbi nisu pokazivali interesovanje da trguju. U blizini kamiona vidno je bilo prisustvo policije.

U etnički mešovitom delu severne Kosovske Mitrovice, u Bošnjačkoj mahali, radnje čiji su vlasnici Albanci juče su bile otvorene. Međutim, Srbi nisu kupovali u njima. 

Oči svih uprte su u međunarodnu zajednicu i Beograd. Iz Beograda stižu poruke da neće ostaviti ovdašnje Srbe. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 02. jul 2019, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Robu preko Bugarske

Ja bi tu Robu, preko bugarskog posrednika, opet uvozio u Severnu Mitrovicu ( Naravno se etiketom Bugarske)
Što se tiče albanske robe, nju bi isto ubacio u Srpske prodavnice ali sa 100% većom cenom dokle god su carine na Srpsku robu 100%.
Diplomatski ali fino rešio ceo konflikt

(utorak, 02. jul 2019, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Srbi na Kosmetu, jedino sto su do sada dobili, su......

……...obecanja, koje niko nije - ispunio!!!

(utorak, 02. jul 2019, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Glupiranje naših vlasti

Ništa, ali ništa nećete postići sa ovim igrokazom. Zapad je prezauzet drugim stvarima. EU igraju igru prestola. Tramp preskače linije. Merkelova pada u nestvest, dok Makron žali što se i istočnjaci pitaju za glas.
Krenite vojnim konvojom i odnesite hranu. Na svakom kamion neka piše belim velikim slovima UN 1244.

(utorak, 02. jul 2019, 16:28) - anonymousMile [neregistrovani]

Radnje

Radnje ce biti zatvorene sve dok Vucic ne kaze da se otvore sigurno on je u razgovor sa medjunarodnom zajednicom i na kraj kao uvek donece odluku koja nece biti na steta Srba sa Kosovo i drzave Srbije.

(utorak, 02. jul 2019, 13:32) - anonymous [neregistrovani]

Takse od 100 posto

Odrediti da se sva roba koja ide na Kosmet mora cariniti u Beogradu i da tu moraju svi da plate na svu robu taksu od 100%. Od tih taksi donirati pare opstinama na severu Kosmeta i njenim gradjanima.