U severnu Mitrovicu stigli kamioni s juga, nude robu na prodaju

U naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici stigla su dva kamiona sa robom iz južnog dela grada.

Nudi se na prodaju voda, ulje, brašno, sredstva za higijenu i ostale namirnice. Izveštaču RTS-a prodavci su rekli da u prvih pola sata niko ništa nije kupio. Kraj kamiona prisutna je kosovska policija.

Kamioni su u Bošnjačku mahalu stigli posle najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će vlasti u Prištini, u saradnji sa preduzećima, otvoriti "privremene maloprodajne objekte na severu KiM".

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, na severu Kosova i Metohije zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom.

Građani su ovih dana pravili zalihe, a predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović kaže da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

Petrović ističe da su upozoravali da ne mogu da posluju sa taksama i da je ovo iznuđeno stanje.

Iz Beograda poruka da čine sve kako bi pomogli Srbima.

Premijerka Ana Brnabić ističe da je trenutno stanje posledica svega što se dešavalo u prethodnih sedam meseci.

"Neverovatno je da dozvolite da u Evropi žive građani koji nemaju pravo da kupe namirnice samo zato što imaju etničku osnovu. To nije Evropa kojoj želim da pripadam i ja se ponovo nadam da će Evropa da reaguje. Videćemo šta ćemo dalje, ali ćemo u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji", poručila je premijerka.

Danas je u Kosovskoj Mitrovici boravio ministar prosvete Mladen Šarčević i razgovarao sa rukovodstvom izmeštenog prištinskog Univerziteta. Preneo je da su pronašli neka rešenja da ublaže uticaj blokade dotoka srpske robe za potrebe studentskog centra. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво