Brnabić: Pomerili smo napred društvo i Srbiju

Premijerka Ana Brnabić predstavila je rezultate rada Vlade u prethodne dve godine, ističući da je cela vlada svakog dana bila duboko posvećena menjanju Srbije nabolje. Najavljuje da će do kraja godine ponovo biti povećane plate i penzije u javnom sektoru.

Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da je važno da Vlada podnese izveštaj o radu, kako za građane tako i za samu Vladu.

Premijerka je istakla da je veoma zadovoljna rezultatima rada Vlade u prethodne dve godine, od kada ju je preuzela.

"Ostali smo dosledni principima iz ekspozea, pre svega makroekonomska stabilnost, zatim digitalizacija. Da sledećoj vladi ostavimo zdrave osnove tako što ćemo ostaviti ekonomiju koja se zasniva na znanju", poručila je Brnabićeva.

Ukazala je da administracija mora da radi efikasno i transparentno kako bi se, dodaje, napravio sistem za građenje 365 dana u godini.

"Ostali smo duboko posvećeni svaki dan menjanju Srbije nabolje. Pomerili smo napred društvo i zemlju. Trudili smo se da sada izdvojimo najvažnije, sistemske promene. Mnogo stvari je izuzetno", istakla je Brnabićeva.

"Još jedno povećanje plata u javnom sektoru"

Predsednica Vlade podsetila je da su penzije povećane ukupno 12,5 odsto, a najviše onima sa najnižim penzijama – ukupno 13,3 odsto.

"Nastavićemo da obraćamo pažnju na penzionere", dodala je premijerka.

Ukazala je da je suficit u budžetu oko 21 milijardu dinara, dok javni dug pada.

"Plate u javnom sektoru su povećane, a do kraja godine očekujemo još jedno povećanje. Posebno je važno da kažem da su plate u javnom sektoru najviše povećane u zdravstvu između 28 i 30 odsto lekarima i sestrama. Nakon toga u obrazovanju. Ovo najbolje pokazuje prioritete države kako da nagradi znanje", istakla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, plate i penzije se danas povećavaju na realnim osnovama i rezultat su rada, a ne političke volje.

"Povećanje ne ugrožava ekonomsku stabilnost. U privatnom sektoru povećana je minimalna cena rada 19,5 odsto. Cilj je bio da sa privredom nađemo rešenje za bolje uslove, podignut neoporezivi cenzus na 15.000 dinara. Smanjeni su tereti poslodavcu, država je preuzela na sebe", napomenula je Brnabićeva.

Napominje da je prosečna plata porasla za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 463 evra.

"Direktne investicije prošle godine su bile 3,5 milijardi evra. Ovaj trend se nastavlja, tokom prvih pet meseci ostvareno je 1,4 milijarde evra direktnih stranih investicija", rekla je predsednica Vlade.

Podseća da je nastavljena saradnja sa MMF-om kroz program "Čuvarkuća" kako bi se nastavilo sa reformama.

"Novi investicioni ciklus u infrastrukturi" 

Govoreći o infrastrukturi, predsednica Vlade je podsetila da je završen Koridor 10.

"Do leta se završava istočni krak. U toku su radovi na Koridoru 11, počinje izgradnja dela Preljina–Požega. To je deo novog ciklusa investicija od pet milijardi evra", rekla je Brnabićeva.

Počinju, dodaje, radovi na Moravskom korodoru, deonici auto-puta Beograd–Sarajevo.

"Takođe, radi se i Ruma–Šabac, što je sve deo novog ciklusa koji počinje do kraja godine", napominje premijerka.

Kada je reč o železnici, Brnabićeva je rekla da su u toku projekti vredni 2,4 milijarde evra.

Podsetila je da je potpisan ugovor o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla", kojim će u narednih 25 godina upravljati francuska firma "Vansi".

Sumirajući rezultate rada u oblasti energetike, premijerka je rekla da su krenuli radovi na izgradnji "Turskog toka", te otvorena nova termoelektrana u Kostolcu.

"Rešen je dugo odlagan problem RTB 'Bor'. Mi već vidimo rezultate ovog partnerstva – proizvodnja katodnog bakra povećana je za 47 odsto. A ovo je tek prva godina početka investicija. U našoj energetskoj politici vodili smo računa o građanima sa nižim primanjima. Nastavićemo u tom smeru", navela je Brnabićeva.

"Poljoprivreda – da ne zavisimo od klime"

Premijerka je istakla da je poljoprivreda danas jača i tehnološki modernija.

"Krenuli smo iz minusa. Naši poljoprivrednici danas mnogo lakše dolaze do mehanizacije putem IPARD sredstava. Povraćaji su od 50 do 70 odsto. Otvorili smo nova tržišta za naše proizvode – Turska, Kina, UAE...", ukazala je predsednica Vlade.

Dodala je da se radi na sistemima za navodnjavanje, protivgradnu zaštitu.

"Poljoprivreda će izgledati drugačije u godinama pred nama, da ne zavisimo od klimatskih promena", istakla je Brnabićeva.

"Vladavina prava nastavlja da bude prioritet"

Govoreći o pravosudnom sistemu, premijerka je ukazala da ove godine u Srbiji ima najmanji broj krivičnih dela, a povećane su zaplene narkotika.

"Vladavina prava nastavlja da bude prioritet. Borba protiv korupcije, nova ovlašćenja državnih organa. Usvojen je zakon za borbu protiv korupcije. Uspostavljena nova organizacija u sudovima i policiji. Nova odeljenja", rekla je Brnabićeva.

Sudovi su, dodaje, doneli 444 osuđujuće presude za godinu dana, uglavnom kazne zatvora.

"Uvedena je doživotna kazna za najteža krivična dela", podsetila je Brnabićeva ističući da se od maja 2017. radimo na predlogu izmena Ustava kroz konsultativni proces "kakav nije postojao". 

Otvoreno je, napominje premijerka, devet novih poglavlja u pregovorima sa EU. Takođe, potpisano je 11 finansijskih sporazuma o bespovratnim sredstvima za Srbiju.

"Raste izvoz IT sektora" 

Kada je reč o obrazovanju i nauci, premijerka je rekla da su povećana izdvajanja za nauku 30 odsto.

"Vratili smo Srbiju u CERN. Mnogo ulažemo u inovacije i inovativno preduzetništvo. U izgradnju dva nova tehnološka parka, pored postojećeg u Beogradu", rekla je predsednica vlade.

U obnovu škola i vrtića je, kaže, uloženo više od četiri milijarde dinara.

"Bez ulaganja u znanje i digitalizaciju nije moguća transformacija ekonomije. Izvoz IKT sektora raste. Doneli smo niz mera kako bi naša privreda postala konkurenta i napredna. Srbija je od 1. januara najkonkurentnija evropska zemlja za ulaganje u inovacije", naglasila je premijerka. 

"Nastavljamo da gradimo Srbiju" 

Predsednica Vlade je zaključila da je sačuvana ekonomska stabilnost i ponovila da ekonomski rezultati pokazuju da do kraja godine imamo uslove za nova povećanja plata i penzija. 

"Ono što je bio najveći izazov, uspeli smo da pokrenemo transformaciju ekonomije zasnovane na znanju", napomenula je Brnabićeva.

Cilj Srbije, kaže, ostaje Evropska unija uz najbolje odnose sa svim drugim državama. 

"Nastavićemo da afirmišemo ljudska prava. Nastavljamo saradnju sa civilnim sektorom. Želimo da osnažimo nezavisna regulatorna tela", istakla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da veruje u društvo jednakih šansi "u kojima su razlike kvalitet".

"Ravnopravne žene i muškarci. Da se jasno znaju prava i obaveze. Nastavljamo da gradimo Srbiju takvu zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem", zaključila je predsednica Vlade.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво