Merkelova: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

Angela Merkel je u video poruci istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

"Put je i dalje pun kamenja", upozorila je nemačka kancelarka.

U Poznanju će u 4. i 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Učestvovaće i Angela Merkel, na čiju je inicijativu 2014. pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospeše dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primeri dijaloga, navodi u saopštenju nemačka kancelarka, posebno ističući rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Severne Makedonije.

"Političkom hrabrošću, kako severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt reši", podvukla je Merkel.

Nemačka kancelarka je naglasila da taj pozitivan primer treba da ohrabri da se reše problemi u Bosni i Hercegovini i, kako je rekla, "između Srbije i Kosova".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво