Trideseti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je održan trideseti po redu protest "Jedan od pet miliona", pod nazivom "Ne možete nas uplašiti".

Okupljanje je počelo kod Terazijske česme u 19 časova, gde se prisutnima obratio bivši aktivista "Otpora" Srđan Milivojević.

Milivojević je poručio da u Srbiji "stalno nešto curi – testovi, afere, skandali, fontana na Slaviji".

"Ovde curi naš život, kroz prste bahatih vlastodržaca. Po glavama naše dece izliva se bahata osionost. Srbiju će pretvoriti u Atlantidu koju će prekriti šljam i ološ najgore vrste. Ova vlast je najgora u istoriji Srbije", rekao je Milivojević. 

Zatim je reč preuzeo odbornik u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović rekavši da su tokom prethodnih šest meseci protesta udareni temelji nove Srbije.

"Dobili smo crvene linije ispod kojih nikada ne smemo da idemo – država pripada narodu a ne jedoj partiji, predsednik nije iznad nas nego jedan od nas, više nikad jedna partija neće imati stotine hiljada članova po cenu toga da Srbija svake godine ima 100 hiljada ljudi manje", istakao je Jovanović. 

I jedan od organizatora protesta student Srđan Marković rekao je tokom obraćanja da su protesti pokazali da "samo zajedno možemo da menjamo stvari".

"Do promene će doći nebitno ko je koje političke ideologije, levi ili desni, samo zajedno možemo do pobede", rekao je Marković.

Iako nije bilo najavljeno, glumac Branislav Lečić pročitao je poruku upućenu predsedniku Aleksandru Vučiću u kojoj je naglašeno da protesti nisu propali, već uspeli.

"Ili ćeš da ispuniš uslove koje smo ti postavili, ili ideš sam na izbore. Ako ideš sam, nećeš imati legitimitet i nemoj da računaš na to da će iko da prizna te izbore. To je rezultat protesta", poručio je Lečić. 

Na skupu ispred Terazijske česme pročitano je pismo Uroša Janjića, mladića koji je, kako navode, prošle nedelje izboden u Nišu zbog majice koju je nosio. 

Zatim su okupljeni krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama: Terazijska česma - Trg Nikole Pašića – Dečanska - Nušićeva - Svetogorska - RTS. 

Prvi protest održan je 8. decembra, i od onda se upućuju zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво