Kako će biti potrošeno 179 miliona evra nove bespovratne pomoći Evropske unije

Najveći deo od 179 miliona evra bespovratne pomoći Brisela opredeljeno je za ekologiju, turizam i najugroženije, kaže za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ističe da je za 15 godina iz različitih izvora EU u Srbiju ušlo oko tri milijarde evra i dodaje kako Srbija na pravi način koristi fondove EU.

Srbija je u četvrtak otvorila poglavlje devet o finansijskim uslugama. Istovremeno, komesar za pristupne pregovore Johanes Han i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su i paket pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, ministarka Joksimović je rekla da je najveći deo tog novca  opredeljeno je za ekologiju, turizam i najugroženije.

"Od 179,1 miliona evra, 62 miliona je namenjeno za zaštitu životne sredine, od toga 51 milion za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu", rekla je Joksimovićeva.

Zatim će 40 miliona evra biti uloženo za pomoć preduzetništvu sa inovacijama, od toga 15 miliona za održivu turističku infrastrukturu (lokacije pod zaštitom Uneska u istočnoj Srbiji).

Za energetsku efikasnost Gradske biblioteke, studentske poliklinike i hitne pomoći biće izdvojeno 11 miliona evra, a za stambeno ugrožene grupe (izbegle i raseljene) - 20 miliona.

Ostatak će biti namenjen za opšte reforme, među kojima i reforma vladavine prava.

Joksimovićeva navodi da su projekti dogovoreni i pripremljeni tokom prošle godine i da je zbog toga Johanes Han "izašao u susret" i ranije odobrio finansijsku pomoć.

Dodala je da sredstva uvek prolaze višestruku kontrolu, kako od strane Srbije, tako i EU.

"Da smo radili pogrešno, ne bismo dobili ovolika sredstva i ne bismo ovo uspešno završili", naglasila je Joksimovićeva.  

"Mi često govorimo o evropskim integracijama samo u kontekstu političkih dešavanja, a zapravo, kao kandidat za članstvo, Srbija ima dodatnu prednost tog procesa — to su fondovi EU, koji su na nivou od oko 200 miliona evra godšnje", izjavila je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, od 2014. godine do 2020. godine, Srbija će ukupno steći i imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra. Deo tog novca iskorišćen je za različite projekte. Značajno je što je Srbija te 2014. godine Srbija dobila i akreditaciju da samostalno ugovara projekte.

Otvaranje Poglavlja 9 — ne možemo da budemo nezadovoljni

Ministarka Joksimović je navela da je očekivala da će na Međunarodnoj konferenciji u Briselu Srbija otvoriti bar dva poglavlja. Međutim, otvoreno je samo Poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge.

"Mislim da smo zaslužili da otvorimo dva poglavlja, ali imajući u vidu da niko drugi iz regiona nije napravio nijedan pozitivan korak u pristupnom procesu, mislim da ipak ne možemo da budemo nezadovoljni", zaključila je Joksimovićeva.

Ministarka je rekla da Srbija nije država koja se žali na tretman, kuka i moli, već da će prihvatiti sugestije, da idemo brže u reforme. Nada se da će se do kraja godine podići dinamika i intenzivirati proces evropskih integracija.

"Jedno poglavlje i 179 miliona evra — mislim da nisu loše vesti", rekla je Joksimovićeva. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво