Đurić: Kosmet najbolje mesto za proslavu Vidovdana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić boravi na KiM, gde se sastao se sa gradonačelnicima četiri opštine sa severa i obratio okupljenim građanima.

"Za nas Srbe nema lakog Vidovdana. Nijedan u poslednje tri decenije nije bio, nijedan koji je prethodio. Ali kao što su činili naši preci i mi ćemo da sačuvamo naš jezik i nacionalni identitet. A ovde na Kosmetu je najbolje mesto da proslavimo Vidovdan", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u obraćanju građanima u Zubinom Potoku.

Đurić je dodao da želi da prenese podršku, ljubav i bratsku solidarnost čitavog srpskog naroda.

"Ono što vi ovde izdržavate vredno je divljenja i poštovanja da biste ostali i opstali na vašim ognjištima. Uprkos svim pritiscima, nećemo prestati sa borbom, ni sa podrškom našem narodu, iako to mnoge nervira", izjavio je Đurić.

Današnje otvaranje vodovoda je primer podrške, a lepa vest je i da će Srbija nastaviti sa izgradnjom sekundarne mreže što znači da na severu KiM u česmama neće biti samo bolji pritisak, nego i kvalitetnija voda, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

"Moja poruka vama je da čuvate jedni druge, gradite jedinstvo, da ponavljamo naš zavet i ne dozvolimo da nas bilo ko podeli, razjedini, jedne od drugih", poručio je Đurić i dodao da država trenutno realizuje 149 projekata na Kosmetu, a da će do kraja godine taj broj iznositi 350 – poput ovog vodovoda, obnova škola, izgradnje privrednih kapaciteta...

Marko Đurić je izrazio verovanje da nakon najtežih oluja dolazi lep period, a da su Srbi "stare čekalice".

"Znamo šta je bilo naše, šta je naše i šta će uvek biti naše", poručio je direktor Kancelarije za KiM i svoj govor završio sa "Živela Srbija".

Đurić je potom održao sastanak sa gradonačelnicima opština sa severa Kosmeta.

U 14 sati je prisustvovao svečanom obeležavanju godišnjice Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta.

Rekao je da Univerzitet trpi veliki pritisak, jer neki žele da ovde više nema ni srpske kulture, ni srpskog jezika, niti bilo čega što podseća da su se ovde još u 13. i 14. veku izražavale filozofske misli, pre 1.000 godina pisali pravni akti, a pre 600 kovale etičke vertikale na kojima počiva srpski narod.

Đurić je od rektora profesora. dr Zdravka Vitoševića dobio na poklon grb Univerziteta.

Univerzitet je tradicionalno nagradio najbolje studente, a zanimljivo je da su ove godine na svih 10 fakulteta najbolje devojke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи