Ahmeti podneo ostavku; Deda: Tači ne može da pregovara

Kopredsedavajući tima Prištine u dijalogu s Beogradom Špend Ahmeti saopštio je da se povlači s tog mesta, posle stava Ustavnog suda da je formiranje te delegacije neustavno i nezakonito, javlja Koha. Tači poziva na jedinstvo.

Poslanik kosovske skupštine Ilir Deda reagovao je na stav ustavnog suda ocenom da je nakon skoro dve godine razjašnjeno da ne može biti "dijaloga predsednika" (Aleksandra Vučića i Hašima Tačija) i da je "danas uloga Hašima Tačija u dijalogu sa Srbijom završena".

"Odluka Ustavnog suda koja podriva državnu delegaciju za dijalog sa Srbijom donosi izuzetno važnu odluku – pojašnjava ko ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom. Samo vlada i premijer", objavio je Deda na Fejsbuku.

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK), koji je pokrenuo inicijativu za ispitivanje ustavnosti formiranja delegacije za pregovore sa Beogradom, ocenio je da posle odluke Ustavnog suda kosovska vlada i delegacija moraju odmah da podnesu ostavku, prenosi Zeri.

Poslanik DSK Avdulah Hoti rekao je na konferenciji za novinare da je sud jasno rekao da je "zakon o dijalogu neustavan" i pozvao vladu i delegaciju da odmah podnesu ostavke i da se raspišu izbori.

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je, posle odluke Ustavnog suda tzv. Kosova da je neustavno formiranje delegacije za dijalog s Beogradom, pozvao na političko jedinstvo u dijalogu s Beogradom, javlja Koha

Tači je na Fejsbuku objavio da "u skladu sa Ustavom i političkom voljom, lideri institucija, politički lideri svih subjekata, treba da se ujedine u procesu dijaloga kako bi postigli mirovni sporazum", koji, kako je istakao, "otvara perspektivu integracije Kosova i okončava izolaciju i stagnaciju".

"Kosovo, nezavisna i integrisana zemlja u EU, NATO-u i UN, u miru i dobrosusedskim odnosima, naša je dužnost prema novim generacijama, koje ne bi trebalo da rastu s međuetničkom mržnjom i sa mnogo toga što smo imali", naveo je Tači. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво