Novi vodovod u Gazivodama snabdeva sever KiM

Snabdevanje vodom građana Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Zvečana ubuduće neće zavisiti ni od kapaciteta, niti od dobre volje Albanaca, jer će vodu dobijati iz novog regionalnog vodovoda u Gazivodama, a ne iz fabrike za preradu vode u južnom delu Kosovske Mitrovice.

U novi Regionalni vodovod država je uložila 16 miliona evra, kako bi se omogućilo stabilno snabdevanje vodom u tri opštine na severu Kosova i Metohije.

Na taj način biće rešen višedecenijski problem stanovnika Zubinog Potoka, severne Kosovske Mitrovice i Zvečana.

"Možemo reći da je Regionalni vodovod završen", kaže gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović za Tanjug i navodi da je voda za piće stigla do Kosovske Mitrovice, Zvečana i do Zubinog Potoka, a uskoro će startovati stalno snabdevanje građana.

Do sada su se severna Kosovska Mitrovica i Zvečan snabdevali vodom iz Fabrike za preradu vode u Šipolju, naselju u južnom delu Kosovske Mitrovice, a usled nestabilnog dotoka vode iz južnog dela, godinama su se stanovnici te dve opštine na severu susretali sa problemima i nedovoljnom količinom vode za piće.

Izgradnja Vodovoda počela je 2011. godine, kada je, kaže Vulović, obezbeđeno nekih 10 miliona evra.

Izgradnja, međutim, nije tekla kako je planirano, što zbog "subjektivnih okolnosti", što zbog problema na Kosovu i Metohiji.
"Kada su u pitanju subjektivne okolnosti, među njima je i to što je bilo loše isprojektovano", kaže Vulović.

U izgradnju se, objašnjava, ponovo krenulo 2015. godine, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se postarao da bude obezbeđeno dodatnih šest miliona evra.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, nedaleko od velike brane, u opštini Zubin Potok, a od nje ide sistem cevi do Kosovske Mitrovice, dužine od 25 kilometara.

Kako je ispričao Vulović, u sastavu tog novoizgrađenog cevovoda je buster stanica u selu Jagnjenica, a pored toga izgrađen je i bazen od 100 kubnih metara i probijen tunel u dužini od 920 metara sa ulaznim građevinama.

U okviru vodovoda je i kompenzaciona komora, koja reguliše pritisak, tako da je ceo sistem, kako navodi Vulović, praktično kompletno završen.

Ono što je karakteristično je da su upravljanje i kontrola sistema automatizovani, a ceo sistem pokriven je video-nadzorom.

Voda koja se obrađuje u postrojenju kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode, na temeljnom ispustu velike brane, sa 70 metara dubine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво