Zaliha hrane na Kosmetu samo do kraja nedelje, koji su naredni potezi Beograda

Sedam meseci posle uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, usled pojačane kontrole kosovske policije, zalihe hrane su pri kraju. "Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas", poručuje ministar Rasim Ljajić.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa rafova u prodavnicama nestaju mleko, šećer, brašno i ostale osnovne životne namirnice.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su trgovci jutros javili da je najveći deficit mleka, a nema ni voća ni povrća, osim u supermarketima.

"Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći deo trgovaca kaže da će do kraja nedelje imati neke zalihe, a posle ne znamo", rekao je Ljajić.

Od upada specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova krajem maja sve manje robe stiže na Kosmet. Ljajić kaže da se ti podaci poklapaju sa podacima koji stižu sa Kosova i da su verovatno posledica pojačanih kontrola.

"Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa", rekao je Ljajić dodajući da će vlasti iz Srbije nastojati da stanovništvo snabdeju bar sa osnovnim životnim namirnicama.

Komentarišući navode iz Prištine da je ovo planirana strategija Srbije i da se plaše da su u kamionima iz Srbije droga i oružje, Ljajić je rekao da kontrole treba da se obavljaju, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

Ukazuje da su kod uvođenja takse svi gubitnici. Iako je najviše izgubila privreda Srbije, gube i građani na Kosovu.

"Cene su od novembra do marta povećane za 5,3 odsto, Kosovo je povećalo uvoz, uprkos najavama da će domaći proizvođači povećati proizvodnju, to se nije desilo. Za 6,4 odsto je povećan uvoz", naveo je Ljajić i dodao da su dobitnici verovatno samo šverceri i države u okruženju, koje su povećale izvoz.

Nedostatak autoriteta u svetu

Na konstataciju da već sedam meseci ceo svet ne uspeva da ubedi Prištinu da ukine taksu, Rasim Ljajić kaže da mu to ne deluje neverovatno.

"Ovaj svet nije isti kao svet pre deset godina, kada smo mi imali problem sa Hagom. Na RTS-u je tada bila neka serija, i sutradan su me zvali zbog priloga u seriji gde su rekli da u njemu može da se nasluti da mi veličamo ratne zločince. Nikome nije palo na pamet da uređuje serije. Danima smo objašnjavali da to nema nikakve veze. E taj svet nije više isti", rekao je Ljajić.

Navodi da Kosovo jeste produkt Zapada i da ova politička garnitura u SAD i EU ne želi da ugrozi postojeću politiku. Međutim, postoji i nedostatak želje, moći, autoriteta i ideje šta će biti s Kosovom.

Ljajić ukazuje i da će se teško doći do rešenja bez SAD, ali da se format dijaloga neće menjati bez obzira na namere Prištine.

Podseća i da ćemo u EU od 1. januara 2020. i praktično imati novu administraciju, a počela je i kampanja za izbore u SAD.

"Oni bi bili srećni da se reši problem Beograda i Prištine i da koriste to pitanje, ali neće gacati u blatu da bi se to dogodilo", rekao je ministar Ljajić.

Pitanje taksi je i unutrašnje pitanje na samom Kosovu. "Jedini politički dobitnik je Haradinaj, njegov rejting raste. Neće ukinuti takse jer se plaši gubitka poena", smatra Ljajić.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Ne moramo mi sve da znamo

Al vi uradite ono što treba i ne ostavljajte naš narod na cedilo. Nema veze ko šta zna, vi uradite ono što treba.

(sreda, 26. jun 2019, 15:26) - anonymousMile [neregistrovani]

Neka

Neka se sever znabdeva kako se znabdeva jug Kosovo i nece biti problema jer ako ima robe u Gracanicu i Strpce gde su Srbi vecina onda ne vidim razlog zasto da nema na sever.

(sreda, 26. jun 2019, 11:13) - Snežana [neregistrovani]

isti su

Čemu mi još možemo da se čudimo? Pa ove što kao vladaju na Kosovu doveli su oni sa zapada kojima su dali nekakvu državu na tacni. Znaju oni dobro ko su ti ljudi. Ali im nije mrsko da sa ratnim zločincima "saradjuju" ali radi svojih interesa. Da li bi sa takvima seli za isti sto da su njihove teritorije u pitanju? Da li to samo za ovu Srbiju važi? Šta još treba da nam urade? Ovo što rade narodu na Kosovu nema nigde ne samo u Evropi, nigde u svetu. Narodu se uskraćuje hrana, deci mleko...na svojoj sopstvenoj zemlji!!! Ej...... svete, kuda ideš??

(sreda, 26. jun 2019, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

gospodine Ljajicu

nikakakav dodatni argument nece ovo biti jer je ta kriza planski uradjena i Medjunarodna Zajdnica to dobro zna.