Sever Kosmeta ostaje bez namirnica, Srbi traže pomoć

Predstavnici vlasti u Beogradu izražavaju zabrinutost zbog dodatnih pritisaka Prištine na Srbe na severu KiM i kažu da kosovska granična policija sada otima kamione i kombije sa robom, a da u Kosovskoj Mitrovici nestaje roba. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavljuje da će država nalaziti načine da doturi sve što je potrebno srpskom narodu. Zvaničnici tvrde da se radi o improvizaciji humanitarne krize na severu i da oni to neće dozvoliti.

Dopisnik RTS-a kaže da među ljudima ima blage panije i da se danas trguje sa nešto više robe, naročito prehrambene.

Najviše nedostaje mlečnih proizvoda zbog obustave njihovog dostavljanja iz centralne Srbije. Nedostaju i ostale najosnovnije namirnice: meso, mesne prerađevine, so, šećer, ulje, brašno.

Radoš Petrović, predsednik privrednika sa Severa Kosova i Metohije kaže da roba nedostaje zbog pojačanih kontrola pogranične policije u poslednjih tridesetak dana. 

Navodi da se privrednici maltretiraju i da oni polako odustaju jer neće da ugrožavaju živote. Kaže da je bilo pucanja na kombije.

Mlečni proizvodi su poslednji put uvezeni pre  pet-šest dana i od tada ih nema u marketima. Nestaju flašiana voda, hleb i ulje. Pekai kažu da imaju zalihe za još dva-tri dana.  

U Prištini tvrde da najava humanitarne krize na severu Kosova i Metohije predstavlja "improvizaciju" i da su u kosovskoj vladi svesni "takvog plana i da neće dozvoliti da se on ostvari".

"Imamo dokaz o tom scenariju, o ljudima koji su uključeni. Mi znamo da im je ciljano vreme četvrtak. Necćemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova otkrili i uplašeni su tim čudnim radnjama. Ne usuđujemo se da ih pustimo, ne zbog bilo kakve hrane, već zato što krijumčari mogu da nose narkotike i oružje, a mi to ne dozvoljavamo", naveo je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Radoš petrović kaže da su trgovci tražili pomoć Beograda i međunarodne zajednice da se dozvoli normalan uvoz robe kao i svuda u svetu.  

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 08:17) - anonymous [neregistrovani]

Притисак на Србе на Косову и Метохији

Не вреди обраћање западним амбасадорима. То су инструкције које они дају својим миљеницима.

(utorak, 25. jun 2019, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

uzalud

ne samo da se nece potresti, nego ce likovati i biti zadovoljni postignutim rezultatima. Zapad je odavno izgubio moralni kompas, i izivljava se ne samo nad Srbima, nego i mogim drugma. Krenuli su da zlostavljaju i svoje, a vise nista cak i ne prikrivaju

(utorak, 25. jun 2019, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

KiM

To su samo provokacije od strane pristinske vlasti. To je poslednji akt da se protera nas narod sa severa kosova.

(utorak, 25. jun 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Pod hitno

Sazvati zapadne ambasadore i odvesti na lice mesta neka vide sta je rezultat njihove politike!