Polemika Đilasa i Vesića

Sednica Skupštine grada Beograda počela je pričom o poplavama na levoj obali Dunava i stanju kanalizacione mreže u Beogradu.

Uoči sednice Skupštine grada nisu izostale kritike opozicije na račun odbornika vladajuće većine. Investicioni deo gradskog budžeta od 2008. do 2013. iznosio je u proseku 250 miliona evra, dok je prošle godine bio 76 miliona evra, a to nije dovoljno za borbu protiv poplava, izjavio je Dragan Đilas, predsednik stranke Slobode i pravde

"Zašto je pola Novog Beograda bilo polavljeno? zato što crpne stanice Gazela i Galovica nisu radile u vreme ovih padavina. Po tvrdnjama ljudi iz grada, nisu radile zato što nema struje. Moram da vam kažem da za svaku crpnu stanicu postoje dva odvojena sistema napajanja strujom, jer svako zna da, kad je nevreme, može da nestane struja. A uz to, postoje agretati kupljeni u vreme kad sam ja bio gradonačelnik. To znači da nije postojao nijedan razlog da te crpne stanice ne rade, osim što se u njih ne ulaže novac i ne održavaju se", rekao je Đilas.  

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika je odbacio optužbe istakavši da se sada mnogo više investira i gradi nego u vreme bivšeg gradonačelnika. Samo ove godine u postrojenje za preradu otpada na deponiji Vinča investiraće se 330 miliona evra. Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema , rekao je Vesić i najavio gradnju fabrike za preradu otpadnih voda.

"Kompletna fabrika će koštati skoro 700 miliona evra. Mi smo sada samo pred prvom fazom ali to već nešto znači, počećemo da tretiramo otpadne vode. To je najveća fabrika. Ona pokriva milion i po ljudi. Pored toga treba da se izgarade još četiri fabrike. Fabrika u Batajnici je trenutno u fazi projektovanja, raspisao je Vodovod i kanalizacija tender. Sledeća fabrika je Ostružnica. Ta fabrika je važna zato što se ona nalazi iznad fabrike za proizvodnju vode i veoma je važno da s eiznad fabrike za proizvodnju vode ne puštaju otpadne vode", naveo je Vesić. 

Vesić je najavio izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, što će rešiti problem fekalne kanalizacije. Već je potpisan ugovor a krajem februara i početkom marta počinje izgradnja kanalizacione mreže.

Na sednici je rečeno da je nova Autobuska stanica počela da se gradi u Bloku 42, a septembru će već dobiti komercijalne sadržaje. Raspisan je i tender za javno-privatno partnerstvo za javne bicikle.

Planirano je 150 stanica sa ukupno 900 bicikala. U Beogradu će biti podignut spomenik istaknutom televizijskom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću, na inicijativu RTS-a , a biće postavljen ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj 10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво