Kako je Srbija skinuta sa “sive liste“ FATF-a

Posle skidanja Srbije sa sive liste FATF-a - najvažnije međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma - zvaničnici poručuju da ostaju posvećeni toj oblasti. Ministar Nebojša Stefanović, koji je rukovodio Vladinim telom za sprovođenje preporuka te međunarodne organizacije, ponavlja da je Srbija za godinu dana uspela da uskladi pravnu regulativu. Stručnjaci dodaju da praksu treba nastaviti jer se novi načini pranja novca stalno javljaju.

Kada se neka država nađe na sivoj listi FATF-a, to znači da je, po merilima te međunarodne organizacije, rizična po pitanju pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija je na njoj bila godinu i četiri meseca.

Skidanju je prethodilo stvaranje potpuno novog pravnog okvira - usvajanje 13 zakona i oko 60 akata.

"Najnovije izmene Krivičnog zakonika koje su usvojene u maju ove godine, otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je obezbedilo punu usklađenost s najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Osim propisa, bilo je potrebno da se Srbija dokaže i u praksi, što su čelnici FATF-a proveravali na licu mesta.

"Imali smo daleko više presuda za pranje novca u 2018. godini, otkriveno je samo četiri puta više krivičnih dela nego u prethodnoj godini i svi rezultati u saradnji državnih kompanija, ministarstava, nevladinih organizacija i privatnog sektora, notarske i advokatske komore pokazali su koliko dobro naše institiucije mogu da sarađuju", istakao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Kao prva pozitivna reakcija, očekuje se otvaranje finansijskih poglavlja u pregovorima sa Unijom. Ujedno, ne zaboravlja se ni to da je boravak na listi ostavio negativne posledice.

"Svakako da samo stavljanje na sivu listu FATF-a nije bio dobar signal za investitore, ali Srbija je naporno radila i u tom periodu i privukla od početka ove godine 17 posto više investitora nego prethodne godine. Očekujem da će skidanje sa sive liste uticati na to da investitori još radije dolaze u našu zemlju", dodao je Stefanović.

Poznavaoci, i pored toga, podsećaju da je oblast takva da zahteva konstantno usklađivanje regulativa i njihovo sprovođenje.

"Stalno se javljaju neki novi načini koji se koriste za uključivanje nelegalno stečenog novca u legalne tokove i onda države moraju da svoje sisteme unapređuju neprestano. U Srbiji sasvim sigurno kao i drugim zemljama u našem regionu postoje ti nelegalni tokovi novca. Oni se pre svega mogu pratiti kroz, recimo, tržište nekretnina i slične kanale", rekao je programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

Signal da država ostaje posvećena oblasti je i najava ministarke pravde da će do kraja godine biti usvojena nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво