Nemački poslanik: Bili smo pod uticajem propagande, Kosovo je Srbija

Odlaganje razgovora predstavnika Beograda i Prištine u Parizu – loša je poruka za pregovore, ocenjuje nemački parlamentarac Jens Kestner. Član Alternative za Nemačku ističe da se kosmetsko pitanje mora rešavati sa drugačijih osnova. Isti stav imao je i 1999. godine, kada je bio jedan od malobrojnih političara koji su tvrdili da se Srbija na KiM suočava sa teroristima. U to se uverio i boraveći na Kosovu u okviru Kfora.

Član Alternative za Nemačku i poslanik u Bundestagu Jens Kestner, koji boravi u Beogradu, govorio je u intervjuu RTS-u o pitanju Kosova i istakao da rešenje treba da nađu pregovorima Srbi i Albanci.

– Odlaganje pregovora Beograda i Prištine u Parizu pokazuje nesposobnost u rešavanju tog pitanja. Nama je Evropska unija na prvom mestu, ali su akteri i SAD i Rusija, koje tu imaju svoj interes. Evropa može da predloži rešenje, ali njega treba da nađu Srbi i Albanci – pregovorima. Ako je razgraničenje moguće, o tome treba da se izjasne Beograd i Priština, ali to treba da podrži i narod.

Govorilo se i o bržem članstvu u EU, kao ustupku Srbiji ako pristane na razgraničenje, ali to je mršava uteha za članstvo.

– Srbija je 1999. povukla vlast sa Kosova. I tamo se izgradila druga vlast, druga vojska. Sada imamo status kvo, koji je neodrživ. Razumem to što u Srbiji 80 odsto naroda ne podržava odricanje od dela teritorije. Za mene je Kosovo uvek Srbija. Ali rasformiranje sadašnjih vlasti u Prištini nije realno. Predsednik Vučić kaže da su ustupci dobri, ali šta sve Srbija treba da dâ – dok Hašim Tači i ne razmišlja o ustupcima, jer ima podršku velikih sila i dela Evrope.

Bili ste usamljeni među nemačkim političarima 1999. i posle, tvrdeći da se Srbija na Kosovu bori protiv terorista i ratnih zločinaca.

– Pre 1999. u Nemačkoj smo bili pod uticajem ratne propagande. Takva manipulacija i ratna propaganda o ugroženosti Albanaca bile su povod za učešće nemačkih vojnika u misiji na Kosovu, posle bombardovanja. Kada sam došao na Kosovo, video sam drugačiju sliku, jer su samo Srbi bili predstavljeni kao loši momci. Došli smo na Kosovo da štitimo Albance. Ali kada smo videli kako oni otvoreno, čak i gestikulacijama pokazuju mržnju i užase koje bi činili Srbima, shvatio sam da to ne može da pomogne u rešavanju situacije. Da su Albanci tada bili ozbiljniji, moglo je da dođe do rešenja. Ali nije.

U Nemačkoj ima apela da se povuče priznanje Kosova. Od koga dolaze i koliko je to realno?

– U kontekstu sadašnje vlade u Berlinu teško će se desiti značajnija promena te politike. Moja partija Alternativa za Nemačku ne podržava te stavove vlade, jer je u osnovi funkcionisanja društva na Kosovu kriminal. Na Kosovu su na vlasti i funkcijama ratni zločinci. Sa njima je teško razgovarati i pregovarati, i sa njima je rešenje za Kosovo nemoguće.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи