"Srbija ostaje posvećana borbi protiv pranja novca"

Srbija se od danas zvanično više ne nalazi na listi država FATF, takozvanoj sivoj listi, sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopštila je Vlada. Srbija je na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je prepoznao i FATF, navodi ministarka pravde Nela Kuburović.

"FATF je na zasedanju održanom u Orlandu pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu", kao i da je uložila velike napore u sprovođenju Akcionog plana te organizacije u cilju ispravljanja nedostatka u tehničkom i strateškom smislu, navodi se u saopštenju.

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod monitoringom FATF u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja", rekla je Nela Kuburović.

Kako je dodala, uložen je veliki rad u proteklih godinu dana – 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni potpuno novi zakonski propisi, doneseno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata, a formirane su i nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću i promenjena je struktura postojećih institucija.

"Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu", istakla je ministarka pravde.

"Najnovije izmene Krivičnog zakonika otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je "obezbedilo punu usklađenost s najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma", istakla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde zaključila je da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biti usvojena do kraja godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво