Nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca do kraja 2019.

Ministarka pravde Nela Kuburović predstavljala je Vladu Republike Srbije na današnjoj sednici na kojoj se se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju FATF akcionog plana.

Srbija se od danas više ne nalazi na sivoj listi FATF-a, listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Tokom dela sednice na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju FATF akcionog plana, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je prepoznao i FATF. 

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja", rekla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana – 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, donešeno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata.

"Formirane su nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću, ali promenjena je struktura postojećih institucija", ukazala je Kuburovićeva.

Kuburovićeva je naglasila da je Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma obezbedio da se sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu", istakla je ministarka pravde.

Ministarka pravde dodaje i da je Srbija posebno ponosna na sprovođenje zakonodavstva i povećan intenzitet nacionalne saradnje i koordinacije u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u proteklih godinu i po dana.

"Najnovije izmene Krivičnog zakonika koje su usvojene u maju ove godine, otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je obezbedilo punu usklađenost sa najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma", naglasila je Kuburovićeva.

Istakla je da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biti usvojena do kraja 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи