Predsednik Srbije u Minsku, zahvalnost Lukašenku zbog "migova"

Srbija u Belorusiji ima iskrenog prijatelja i politički odnosi dve zemlje su na najvišem novou, istakao je predsednik Aleksabndar Vučić u razgovoru sa predsednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom. Uveren je i da ekonomski odnosi mogu biti još bolji. Nakon svečanog dočeka u Minsku, Aleksandar Vučić se susreo sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kome je zahvalio na "migovima" i niskim cenama za njihov remont.

Aleksandar Vučić danas i sutra boravi u Minsku, na poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka povodom otvaranja Drugih evropskih igara.

Vučić je Lukašenku tokom susreta zahvalio na četiri "miga" koje je Srbija dobila od Belorusije i niskim cenama remonta koje su bile odobrene. To je, ukazuje, popravilo odbrambene mogućnosti Srbije.

Dva predsednika razgovarala su i o skoroj poseti Lukašenka Srbiji, a na njihovoj agendi bilo je i pitanje trenutnog statusa kosovskog problema i izgledima za njegovo rešavanje.

"Čini mi se da sam uspeo da objasnim poziciju Srbije, detaljno, osim uobičajene zahvalnosti što Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Lukašenko bio jedini šef države koji je došao u našu zemlju tokom bombardovanja NATO-a, što Srbija ne može da zaboravi.

"Tada je pokazao veliko srce i ljubav prema srpskom narodu", navodi Vučić.

Dodaje da je u današnjem razgovoru u Minsku, posebno bilo reči o potrebi da dve zemlje unaprede trgovinsku razmenu, koja, istakao je predsednikSrbije, mora da bude mnogo veća od trenutnih 143 miliona.

Belorusija i Srbija da jačaju ekonomsku saradnju

Srbija i Belorusija treba da ojačaju trgovinsku i ekonomsku saradnju, rekao je Lukašenko tokom sastanka sa predsednikom Srbije u Minsku.

Prema rečima predsednika Belorusije, politički odnosi između dve zemlje su na najvišem nivou.

"Mislim da treba da dodamo više trgovine, više ekonomije političkim odnosima da osiguramo da naši odnosi imaju solidnu osnovu", rekao je Lukašenko na početku sastanka sa Vučićem.

Beloruski narod ima, kako je naveo Lukašenko, kao i on sam specijalan odnos prema Srbiji.

"Mi to veoma uvažavamo. Za nas je Srbija bliska zemlja, a Srbi blizak narod", istakao je predsednik Belorusije.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Belorusije na toploj dobrodošlici i gostoljubivosti.

Istakao je da Srbija ceni sve što Belorusija čini i zahvalio je Lukašenku na nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

"Cenimo sve što činite, vi lično, predsedniče, hvala za stav po pitanju Kosova. Znate da radimo sve što možemo u današnjem svetu kako bismo očuvali teritorijalnu celovitost, nezavisnost i suverenitet i uvek smo zahvalni Belorusiji i vama na stavu o tom pitanju", rekao je Vučić.

Složio se sa njim da je neophodno ojačati ekonomske veze i trgovinsku saradnju.

"Vaša poseta Beogradu ima za nas veliku važnost i našu buduću saradnju", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije boravi u Minsku povodom otvaranja Drugih evropskih igara.

Vučić je najavio i da će se tokom dana sastati sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, sa kojim će razgovarati o saradnji dve zemlje, uključujući i pitanje sporazuma o izvozu određenih proizvoda iz Srbije, kao što su cigarete, kozji sir i drugo.

Srpska delegacija je tokom posete Minsku razgovarala i sa zamenikom premijera Belorusije o mogućnosti stvaranja zajedničkog preduzeća za montažu autobusa. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво