Borba protiv pranja novca, Srbija skinuta sa "sive liste"

Srbija je skinuta sa "sive liste" FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je "Tanjugu" u Ministarstvu finansija.

Skupština FATF-a ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa "sive liste" znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Srbija je na "sivu listu" FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U međuvremenu, Srbija je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se Srbija godinu i po dana borila da pokaže da je iskreno posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i naveo da je tom odlukom naša zemlja dobila mesto koje joj pripada.

Stefanović je u izjavi za Tanjug naveo da je donet ogroman broj zakona i podzakonskih akata, ali što je, kaže, mnogo važnije, počela je njihova primena, a rezultati se ogledaju u značajno većem broju lica koja su procesuirana za pranje novca i velikoj zapleni imovine.

Premijerka Ana Brnabić je takođe rekla da su to dobre vesti i istakla da je Srbija imala veliku štetu jer je bila na toj listi. Srbija sada može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma, poručila je Brnabićeva.

Odluka FATF-a dobar signal investitorima

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenjuje da je to što Srbija više nije na "sivoj listi" FATF-a pokazatelj da se u Srbiju može lako ulagati novac koji ima čisto poreklo i namenu, kao i da je odluka ove međunarodne organizacije signal novim investitorima.

Kasno sinoć, iz Orlanda (SAD), gde je održana plenarna sednica FATF-a, u Srbiju je stigla vest koja je, kaže Tabakovićeva za Tanjug, bila očekivana, da je naša država skinuta sa te liste jer ispunjava standarde i primenjuje sve sisteme pojačanog praćenja tokova novca.

"To znači da smo zemlja u koju se rado i lako može uložiti novac koji ima svoje čisto poreklo i namenu", ističe guvernerka NBS.

Vest da Srbija više nije na "sivoj listi", kaže, mnogo će značiti novim ulagačima, onima koji Srbiju ne poznaju dovoljno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво