Kosnet: Vašington nije rekao da podržava korekciju granice

Odlazeći ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, izjavio je da Vašington nikada nije rekao da podržava sporazum o korekciji granice između Srbije i Kosova, već je, kako kaže, samo izraženo mišljenje da Beogradu i Prištini treba dati prostor za dijalog i dogovor o onome što žele, uz prethodnu privremenu suspenziju taksi.

Filip Kosnet je rekao kako je mišljenje američke vlade da bi pregovarači obe strane trebalo da imaju slobodu da odluče o čemu žele da razgovaraju.

"Kada je američka vlada prošle godine saopštila da se nećemo usprotiviti razgovoru o graničnoj regulativi, nismo rekli da podržavamo korekciju, već da pregovarači treba da imaju slobodu da razgovaraju o tome šta žele", rekao je Kosnet, preneli su prištinski mediji.

Ponovio je stav SAD da bi Priština trebalo da ukine nametnute 100 odsto uvećane takse na robu iz Srbije da bi dijalog bio nastavljen.

"Zato mislimo da bi kosovska strana trebalo da privremeno suspenduje takse kao prvi korak ka ponovnom uspostavljanju dijaloga, ali istovremeno zahtevamo od Beograda da preduzme korake da ponovo započne taj proces", dodao je Kosnet, prenela je Gazeta Ekspres.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Kosnet kaže da "dve vlade treba da tome pristupaju na kreativan način u cilju postizanja kompromisa koji verovatno nije popularan ni na Kosovu ni u Srbiji".

"Stav Vlade SAD u vezi sa dijalogom je da je on potreban za uspostavljanje mira, pravde i prosperiteta za građane, tako da snažno podržavamo brz povratak u dijalog. Verujemo da i vlade Prištine i Beograda treba da preduzmu korake u tom pravcu", kazao je Kosnet.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2019, 11:48) - vlada [neregistrovani]

Rekao bih...

Ne znaju vise ni sami sta trkeljaju...

(petak, 21. jun 2019, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Ma podržali bi oni

Kad bi mogli Kosovo do Niša da dovuku...

(petak, 21. jun 2019, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

rekli smo, a nismo

Nismo rekli, al smo rekli... Gluposti...

(četvrtak, 20. jun 2019, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Почело је незадрживо

"Зато мислимо да би косовска страна требало да ..... али истовремено захтевамо од Београда..." А ви сте ко да ишта захтевате од Београда? Америчка влада? Па за они немају СВОЈУ државу да се њиме баве, него хоће да управљају НАШОМ државом!!! И ми ЗАХТЕВАМО да ви покупите прње и прекинете окупацију Србији! Е ТО је легитиман захтев!