Predstavljen izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović rekao je u Skupštini Srbije da je ta Komisija, prema ocenama Evropske komisije, među najboljima u Evropi, a najbolja na Zapadnom Balkanu.

Miloje Obradović je, predstavljajući izveštaj o radu, naveo da je zadovoljan rezultatima koje je Komisija postigla u 2018. godini, navodeći da ona sarađuje s najjačim svetskim insititucijama, kao i da će ovih dana potpisati memorandum o saradnji s Kinezima, čije će zaposlene obučavati u Srbiji.

Rekao je i da nema prepreka za otvaranje Poglavlja o pridruživanju sa Evropskom unijom koja se tiču rada Komisije.

Navodeći da se Komisija finansira iz taksi na izdata rešenja, Obradović je istakao da je ona ostvarila suficit od 243 miliona dinara, od čega je 140 miliona dinara preneto u budžet Republike Srbije.

"Poslovanje Komisije nije ugroženo, nemamo probleme u finansiranju aktivnosti. Najveći nivo rashoda se odnosi na plate zaposlenih", rekao je Obradović poslanicima i dodao da je Komisija analizirala i tržište maloprodaje, a da nije mnogo urađeno kada je reč o javnim preduzećima, navodeći da ta preduzeća ne poznaju dovoljno oblast zaštite konkurencije i da prave mnogo grešaka.

Obradović je naveo i da se u saradnji sa Pravosudnom akademijom vrši obuka sudija, za koje je rekao da takođe ne poznaju u dovoljnoj meri oblast zaštite konkurencije.

Rasprava poslanika o Izveštaju 

Poslanici su tokom rasprave ukazivali da je sudijama potrebna dodatna obuka kako bi razumeli kompleksne odnose između privrednih društava. 

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za privredu Snežana Petrović rekla je da su strane kompanije i one koje dolaze sa drugih tržišta sa više iskustava veštiji u postupanju na tržištu. Zato, kako kaže, domaće kompanije moraju što više da se prilagođavaju i edukuju.

Petrovićeva navodi da koncentracija podstiče kompanije da poboljšaju svoje proizvode i smanje troškove, što vodi ka povećanju produktivnosti i inovativnosti, a krajnjim potrošačima obezbeđuje širok asortiman proizvoda u ponudi po pristupačnnijim cenama.

"Ovo je proces permanentnog takmičenja među kompanijama i može da igra značajnu ulogu u podsticanju ekonomskog rasta i daljeg razvoja Srbije", rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da se novi Zakon o zaštiti konkrencije nalazi u izradi i da se očekuje njegova finalizacija.

Konstatovala je da u Komisiji radi veliki broj stručnjaka i da se povećava broj slučajeva povreda konkurencije.

"Izveštaj Komisije jasno ukazuje da je osnovni cilj kreiranje konkurentnog tržišta na kome će učesnici povećati svoju produktivnost, inovativnost, investicije, što će rezultirati rastom, razvojem i povećanjem životnog standarda", rekla je Petrovićeva i dodala da treba ojačati sudove da se bave složenim predmetima u oblasti zaštite konkurencije.

Kako je rekla, prema statističkim podacima o kretanju cena u poslednjih 10 godina postoji segment proizvoda i usluga čije su cene u opadanju, što su pokazatelji zdrave konkurencije koja je dovela do relativnog rasta standarda stanovništva.

"Srbija sve više tehnološki zavisna što utiče na konkurentnost"

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić upitao je koje instrumente ima Komisija da bi sprečila monopolsko ponašanje onih koji su prisutni na tržištu Srbije. Smatra da je ključni problem leži u činjenici da je Srbija sve više tehnološki zavisna što utiče na konkurentnost.

"Kako mi možemo da pariramo uvoznicima? Ne postoji način. Potpisali smo i Sporazum o saradnji koji podrazumeva skoro potpuno ukidanje carina. Tako se stvara nelojalna konkurencija", rekao je Mirčić i dodao i da poljoprivreda trpi nelojalnu konkurenciju koja se ogleda u uvozu robe.

Navodeći da je misija Komisije da obezbedi jednake uslove za sve učesnike na tržištu, a naročito u korist potrošača, poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je i da postoji i narušavanje konkurencije koje dolazi od organa vlasti.

Naveo je slučaj situacije u drumskom prevozu gde je država primenila politiku ograničavanja slobodnog tržišta putem regulisanja cene i to propisivanjem mininalne cene "prajs flora".

"Posledica je da se time generiše višak ponude, jer će po većoj ceni od tržišne, ispod koje se ne sme ići, više ponuđača biti spremno da ponudi uslugu. Time se povećava korist za ponuđače, a smanjuje za potrošače", rekao je Đurić.

Zaključio je da je politika konkurencije važna za negovanje ukupne investicione klime i ukazao da Srbija ne može očekivati prvoklasne investitore u lošoj klimi u kojoj je, kako je naveo, konkurencija nelojalna, opterećena uticajima i nezakonitim sredstvima borbe među konkurentima.

Đurić je takođe ukazao da je potrebna specijalizacija Upravnog suda i da bi ona trebala da donese ujednačenost prakse i bolja stručna znanja u pogledu sagledavanja kompleksnih odnosa privrednih subjekata i tržišnih prilika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво