Brnabićeva u Parizu o odnosima sa Francuskom i sastanku Beograda i Prištine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Parizu, tokom koje će razgovarati s francuskim premijerom Eduarom Filipom o odnosima dve zemlje, taksama Prištine i predstojećem sastanku u glavnom gradu Francuske o Zapadnom Balkanu.

Ana Brnabić je u Londonu, uoči posete Parizu, rekla da će se razgovarati i o taksama Prištine na srpsku robu, jer je, kako naglašava, potpuno jasno da one moraju biti ukinute.

"Žao mi je što je u ovom trenutku Pariz (samit) upitan, jer mislim da dijalog nema alternativu. Nažalost, čini mi se da Priština u ovom trenutku ne razume to, ali uz podršku svih međunarodnih partnera, nadam se da ćemo doći do toga", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je dobro što Srbija ima sve bliže odnose sa Francuskom, odakle dolazi i sve veći broj investitora, najavivši da će se sa nekima od njih i videti.

Dodaje da se nada da je njena poseta, a i poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu sredinom jula, najava mnogo bližih odnosa Srbije i Francuske koje su tradicionalno bili jako bliski.

"Mi smo imali bratske odnose koji su se poslednjih decenija poremetili. Jako smo se udaljili, ali čini mi se da smo sada na pravom putu da uspostavimo ponovo tu bliskost. Nama je to u interesu i trudićemo se da to postignemo", naglasila je premijerka.

Brnabićeva će se u Parizu sastati sa francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Najavila je da će biti reči o prijateljskom odnosu Francuske i Srbije, o taksama Prištine i budućem samitu u Parizu o Zapadnom Balkanu.

Pre susreta sa Filipom, premijerka je razgledala avio-kosmički salona "Pariz Er Šou 2019" u Buržeu. Obišla je štand nemačke Kompanije MTU "Aeroendžins", vodećeg proizvođača avio-motora, koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Na sajmu će inače biti izložen višenamenski helikopter "erbas H145M" koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Premijerka je juče boravila u Londonu gde je izjavila da Srbija napreduje i da je već više godina najuspešnija kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija, zahvaljujući reformama koje sprovodi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи