"Srbija dobar primer u borbi protiv antisemitizma"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja u Bukureštu učestvuje na dvodnevnom skupu "Perspektiva za buduću strategiju za sprečavanje i borbu protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije, radikalizacije i govora mržnje", rekla je da je Srbija dobar primer u tom pogledu i da je veoma važno što u njoj nema porasta antisemitizma i diskriminacije nad Jevrejima.

Skup su otvorili rumunska premijerka Vjorika Dančila i poverenik za borbu protiv antisemitizma Svetskog jevejskog kongresa Julijus Majnl.

"Učesnici kongresa su u svetlu globalno rastućeg antisemitizma, rasizma i ksenofobije razmenili stavove i iskustva o najefikasnijim strategijama za borbu protiv radikalnih pojava, a naročita pažnja usmerena je na sprečavanje govora mržnje, pre svega putem savremenih kanala komunikacije", navodi se u saopštenju poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Jankovićeva je istakla da poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna državna institucija, nije do sada imao nijednu pritužbu za diskriminaciju po tom osnovu.

"Prepoznajući značaj suzbijanja i prevencije govora mržnje, posebno na društvenim mrežama, uputili smo generalnu preporuku informativnim portalima da prate, kontrolišu i uklanjaju nedopuštene komentare, posebno govor mržnje. Većina portala poštuje preporuku, što nas ohrabruje", naglasila je Brankica Janković.

Ona ističe da institucija javno osuđuje pojedinačne slučajeve antisemitizma, ksenofobije, rasizma i bilo kakvog govora mržnje.

Premijerka Rumunije Vjorika Dančila rekla je da je tokom predsedavanja Savetom EU, Rumunija pokazala veliku posvećenost zaštiti ljudskih prava među kojima je i unapređenje položaja jevrejske zajednice u borbi protiv antisemitizma, a tome su doprinele i brojne konferencije, poput ove, koje su organizovali tokom predsedavanja.

Jankovićeva na skupu u Bukureštu učestvuje na poziv premijerke Rumunije i Svetskog jevrejskog kongresa.

Na konferenciji su učestvovali i potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa Robert Singer, direktorka ODIHR Ingibjorg Solrun Gisladotir, direktor za međunarodne poslove Memorijalnog muzeja holokausta SAD Pol Šapiro, direktor Centra Simon Vizental Mark Vajcman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи