Poslanici o Jovi Bakiću, testovima i zvaničnici Crne Gore

Poslanici su u Skupštini Srbije postavljali pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, a interesovalo ih je da li će neko podneti ostavku jer su procureli testovi za upis u srednju školu, da li će tužilaštvo pokrenuti postupak protiv sociologa Jove Bakića, kao i šta će vlada preduzeti nakon izjave zvaničnice Crne Gore.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao je da li će će tužilaštvo pokrenuti postupak protiv sociologa Jove Bakića zbog pozivanja na revoluciju i pretnji "nekakvim dugim cevima".

Marković je dodao da se "u delu medija koje kontrolišu Đilas, Šolak i ostali povodom policijskog saslušanja Bakića danima stvara histerija da se radi o napadu na njega, gušenju slobode izražavanja i represiji".

"Taj Jovo Bakić, koji se predstavlja kao sociolog, u više je navrata prizivao neke revolucije, revolucionarne sudove, prebijanje političkih protivnika, jurnjave po ulicama i slične scenarije, a kap koja je očigledno prelila čašu, bila je izjava o dugim cevima u kontekstu upada dela opozicije u zgradu RTS-a", naveo je Marković i dodao da bi Bakić u bilo kojoj drugoj zemlji već bio uhapšen i procesuiran zbog takvih izjava.

Marković smatra da postoji "široki front" u kome učestvuju najrazličitiji faktori kojima je zajednički imenitelj "mržnja prema Aleksandru Vučiću i SNS-u", a u njemu su, kaže, neki takozvani mediji, dok neki glume da su nezavisni stručnjaci, novinari, sudije.

"Poruka za njih je da džabe prizivaju prebijanje ljudi i revolucije, 5. oktobar se u Srbiji više neće dogoditi", rekao je Marković.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević istakao je da bi problemi unutar država regiona trebalo da se rešavaju dijalogom, a nikako kroz jednostrane akte i nasilje.

On je ukazao da su u Hrvatskoj pretučeni sezonski radnici, da su sportisti iz Srbije takođe imali probleme, a da su sportska dešavanja u Srbiji u kojima su učestvovali i Hrvati protekli bez incidenta, te upitao ko treba da normalizuje ponašanje.

Omladinska fudbalska selekacija OFK Požega je proteklog vikenda boravila u Italiji, a na granici sa Hrvatskom su im tražili da "okrenu majice", rekao je Milićević i upitao da li je tačno i da su napadnuti trener i koordinator selekcije Čukaričkog koji su boravili u Zagrebu.

Predrag Jelenković iz SDPS-a pitao je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave o mogućnosti osnivanja lokalnih saveta za bezbednost, dok je Đorđa Komlenskog iz Pokreta socijalista interesovalo zašto je Grad Beograd kasnio sa suzbijanjem larvi komaraca.
Komlenski je pitao hoće li se po hitnom postupku organizovati akcija suzbijanja komaraca iz vazduha s obzirom na to da, kako kaže, stanovnici Obrenovca i okoline nisu u mogućnosti da izađu iz svojih domova i obavljaju poljoprivredne radove.

Tatjanu Macuru iz Stranke moderne Srbije zanimalo je da li će neko podneti ostavku zbog toga što su "procurela" pitanja za upis đaka u srednju školu, uz podsećanje da je tako 2013. godine učinio Žarko Obradović.

Navodeći da su najavljivane stroge mere kako se situacija iz prethodnih godina ne bi ponovila, Macura je upitala kako je moguće da su se na internetu pojavili rešeni zadaci.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da današnji propust Ministarstva prosvete ne sme da se završi onako kako to planira ministar Mladen Šarčević, koji je naveo da odgovornost treba tražiti na terenu. Odgovornost, kaže Jerkov, treba tražiti u nadležnom ministarstvu.

"Pre svega, odgovornost treba da snose oni koji su na ovaj način uznemirili hiljade porodica i đaka. Sada im se pravi dodatni stres pomeranjem mature iz matematike i licitiranjem da li će sutra biti održan kombinovan test. Odgovornost zahtevamo pre svega od ministra Šarčevića, a ne od nekoga u nekakvoj školi, što je očigledno plan ministarstva", rekla je Jerkov.

Poslanik Đorđe Vukadinović pitao je šta će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova preduzeti povodom incidenta koji je izazvala Mirna Nikčević, službenica ambasade Crne Gore u Turskoj, koja je navela da bi "zapalila Hram Hristovog spasenja u Podgorici i sva goveda tamo".

"To je krupna stvar da bi se mogla ignorisati", rekao je Vukadinović, navodeći da je reč o savetnici u ambasadi, a ne o "nekom uspaljenom pubertetliji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво