Članice Višegradske grupe podržale članstvo Srbije u EU

Na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi, zaključeno je da su prepoznati napori Srbije u sprovođenju reformi, kao i da bi to trebalo da se odrazi kroz povećanje broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

Članice Višegradske grupe (V4) osudile su uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine i pružile podršku članstvu Srbije u EU, za koje će se, kako su se izjasnile, založiti i na 61. Plenarnom sastanku KOSAK, saopšteno je iz parlamenta.

Na sastanku se obratio predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak koji je istakao da je čast biti među onima koji razumeju poziciju Srbije i važnost evropskih integracija.

Naglasio je da su na Balkanu večni problem granice, te da je zato potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se, kako je rekao, može učiniti samo članstvom u EU.

Čanak je objasnio specifičnost pozicije Srbije, koja, kaže, proizilazi iz odnosa sa Evropskom unijom i Rusijom.

"Pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji jedna od ključnih tema i to se ne može rešiti bez jake Srbije, koja treba da postane tačka saradnje, umesto tačka sukoba Istoka i Zapada", ukazao je Čanak.

Rekao je da se Srbija može pohvaliti time što njena druga pokrajina – AP Vojvodina ima najmnogojezičniju Skupštinu u Evropi, što je takođe vrednost koju bi unela u EU.

Čanak je naveo i da Evropska unija mora biti garant mira i stabilnosti i da je Srbija spremna da pruži svoj doprinos i istakao kao značajne pomoć i podršku država članica Višegradske grupe kako bi Srbija što pre postala članica EU.

Na sastanku je govorio i bivši predsednik Vlade i ministar pravde Slovačke Jan Čarnogurski koji je istakao dva glavna problema Srbije – činjenicu da se Srbija vidi kao saveznik Rusije, ali i problem Kosova i Metohije, koji je nastao usled kršenja Rezolucije 1244.

Naglasio je da se Slovačka stidi što je dozvolila preletanje borbenih aviona iznad svoje teritorije 1999. godine, te da je sigurno da drugi put ne bi dala ovakvu saglasnost.

Narodna poslanica i jedna od članica srpske delegacije na sastanku Dubravka Filipovski je u osvrtu na komentar o odnosima Rusije i Srbije naglasila da je članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, o čemu svedoče i podaci o trgovinskoj razmeni sa državama članicama EU od 65 odsto, trgovinska razmena sa državama CEFTA iznosi 18-25 odsto, dok je sa ostalim državama ona svega 15 odsto.

Na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe delegaciju Narodne skupštine Srbije činili su Nenad Čanak, Vesna Marković i Dubravka Filipovski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво