Tadić: Integracija u EU prioritet nove Vlade

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će brzo članstvo u Evropskoj uniji biti prvi prioritet nove koalicione vlade levog centra, koja će biti formirana u narednih nekoliko dana.

U govoru na kongresu Socijalističke internacionale u Atini, Tadić je rekao da je fundamentalni interes Srbije brza integracija u Evropsku uniju.  On je naglasio da Srbiju vidi kao centralni deo snažnog, bezbednog, jedinstvenog, prosperitetnog i demokratskog Balkana u potpunosti integrisanog u Evropu.

"Brzo članstvo u EU biće prvi prioritet nove vlade levog centra koja će biti formirana u Srbiji u narednih nekoliko dana, koalicione vlade koju će predvoditi Demokratska stranka i u kojoj će učestvovati i Socijalistička partija Srbije, koju predvodi Ivica Dačić", rekao je Tadić obraćajući se delegatima Kongresa Socijalističke internacionale, kojem prvi put prisustvuju i predstavnici SPS-a.

Tadić je izrazio uverenje da "današnji SPS i SPS budućnosti dele iste vrednosti" koje ujedinjuju sve članice Socijalističke internacionale i napomenuo da "prošlost ne mora da određuje i budućnost".

On je izrazio uverenje da će upravo "nova vlada načiniti čvrst i dugotrajan doprinos nacionalnom pomirenju u Srbiji i spojiti suprotne stavove o prošlosti radi zajedničke budućnosti svih građana Srbije".

Predsednik Tadić je rekao da će prioriteti nove vlade biti održiv ekonomski razvoj i socijalna pravda, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i uspešno okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Kao zaseban prioritet nove vlade Tadić je naveo nastavak odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije svim raspoloživim diplomatskim, političkim i pravnim sredstvima" i ponovo ukazao na činjenicu da kosovski presedan predstavlja teško kršenje međunarodnog prava i opasnost po bezbednost u regionu, ali i šire.

SPS želi u Socijaličku intrenacionalu

Predstavnici SPS-a Ivica Dačić i Milutin Mrkonjić na kongres u Atinu došli su sa ciljem da pokrenu proceduru prijema u Socijalističku internacionalu, što je programski cilj stranke, kako kaže Dačić, od njenog osnivanja.

On je iz Atine poručio da će vlada koja bude napravljena sa SPS-om biti stabilna.

"Nadam se da je SPS donela odluku o formiranju koalicije koje ćer biti u interesu Srbije i intresu njenih građana, koja će pomoći da Srbija izađe na evropski put, ali i koja će pomoći da Srbija odbarni svoje nacionalne i državne interese", rekao je predsednik SPS Ivica Dačić.

Papandreu očekuje novi početak

"Mislim da će to biti novi početak, kako za Srbiju tako i Zapadni Balkan, stabilnost u regionu, razvoj Srbije, regiona, infrastukturu i socijalne politiku", rekao je Jorgos Papanderu, lider grčkog PASOK-a i ponovo izabarani predsednik Socijalističke intrenacionale.

"Od toga će po meni biti koristi za sve nas u Jugostočnoj Evropi", rekao je on.

"Veoma sam srećan što je koalacija u Srbiji sastavljena na proevropskom programu i drago mi je da je prvi čovek SPS-a, jasno rekao da snažno podržava proevroposki put Srbije", istakao je Papandreu.

Povezane vesti:

Srbiji treba socijalno odgovorna vlada

Izjava Borisa Tadića:

broj komentara 0 pošalji komentar