Tači: Dobri odnosi sa Beogradom zlatna šansa za ulazak u EU

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Hašim Tači napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

"Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona", rekao je Tači za francuski Ekspres tokom vikenda, prenose prištinski mediji.

Tači je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

"Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpet posledice. Naći će se u situaciji 'zamrznutog konflikta' koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira", naveo je Tači.

Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, istakao je da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmeni teritorija, kaže, nikad nije bilo razgovora.

"Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da h otvorim kao što je svuda u Evropi", zaključio je Tači.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Tako ti milosti Bozije Taci,

kao sta ces ti koristiti tu sansu; kao drzava, kao pokrajina srpska ili kao velika Albanija. Reci miloga ti Boga ili Alaha, ne znamo kako zazivas pomoc. O, pardon, to se onda kod vas zove: Bog Amerika.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

tzv.Severni Kipar = tzv.Kosovo

Srbija, jedino moze da udje u Evropsku Uniju na isti nacin kao i Kipar 2004, a to znaci da se pravila EU primenjuju na centralnu Srbiju. Slazem se sa Tacijem da vrata EU za Albance sa KiM vode kroz srpska vrata a to se jedino moze ostvariti mirnom re-integracijom KiM u sastav Srbije (po principu visoke autonomije -republika minus)., inace mogu da zaborave na svoju zlatnu sansu. Realno gledano ulazak Albanije u EU je tesko zamislivo a tek tzv. Kosova, pa u to ni oni neveruju.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Krhki Odnosi

Dve Koreje. Severna i Juzna

(ponedeljak, 17. jun 2019, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

Dve drzave

Da ne pricamo o Srbiji i BIH.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

krhki odnosi..

Ako tako gledamo i Srbija ima dve drzave, jedna je Srbija a druga Hrvatska
..

(ponedeljak, 17. jun 2019, 15:38) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Dace bog da se konacno postigne sporazum.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:31) - Afrim G. [neregistrovani]

Krhki Odnosi

Pa ima, kako nema i to usred Evrope. Nemacki narod ima 2 drzave. Jedna je Nemacka a druga je Austrija :-)
Pozdrav

(ponedeljak, 17. jun 2019, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Vid sad

Neko im je rekao da budu pristojniji u izjavama.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Krhki Odnosi

Odnos Beograda i Pristine je krhak, jer dve strane imaju potpuno dijametralno vidjenje realnosti. Dva naroda takodje imaju dve realnosti, samo sto niko u svetu, u UN, u politici ne zeli da prizna da dva naroda vec imaju svoje dve suverene drzave, a to su Srbija i Albanija.
Prema tome, nema potrebe da albanski narod ima dve drzave, jer nijedan drugi narod u svetu, u UN, na globusu ima dve drzave.
Da idemo dalje, po istoj ovaknoj analogiji, srpski narod u BiH bi mogao da trazi svoju novu suverenu drzavu, ili ruski narod u Ukrajini, kao i jos nekoliko naroda na drugim mestima u svetu.