Han: Politički kompromis na Balkanu mora biti nagrađen

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao sutra ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan signal za ceo region.

"Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati sigal jednoj zemlji", poručio je Han.

Johans Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspktivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkna.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zajključke i preporuke o daljim koracima zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o poretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom.

Prema poslednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.

Dok se grupa zemlja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Nemačka traži odlaganje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Severnu Makedoniju Mogla biti doneta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocenjuju, neubedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava prvenstveno u borbi portiv organizovanog kriminala.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Bajka za laku noc!

Isto onako kako ste "nagradili" Severnu Makedoniju.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

Mora da se okači nova šargarepa.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

`Teo je da kaze

Kad priznamo tu kvazi drzavu,onda bi bilo dobro da nas ne zafrknu kao sto su uvek do sada. Vise ovo nije ni smesno.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Odstupi

Evo ga opet mamac na stetu Srbije

(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

e

nagrade investicije i luda obecanja ,a prevarili ste nas stotinu puta ,zadnji put je taj briselski dogovor koji smo mi ispostovali a druga strana nista