Beograd i Priština uskoro dobijaju smernice Zapada za KiM

Beograd i Priština uskoro bi trebalo da dobiju smernice za pronalazak konačnog rešenja kosovskog pitanja od zapadnih zemalja, ali će one ostaviti prostor za eventualne "amandmane" obe strane na taj zadati okvir, pišu "Večernje novosti".

Takav način rada, prema mišljenju zapadnih lidera, trebalo bi da ubrza zatvaranje kosovskog pitanja, navode Večernje novosti.

List dodaje da bi na samitu u Parizu, ako do njega dođe, moglo da se obelodani šta se nalazi među "preporukama".

Novosti podsećaju da je 2005. godine Kontakt grupa ustanovila tri osnovna principa za pregovore o statusu KiM: da nema podele Kosova, da nema povratka na stanje od pre 1999. godine i da nema pripajanja Kosova susednim državama.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču Milovan Božinović smatra da se iz ponašanja aktuelnih glavnih aktera u pregovaračkom procesu može steći utisak da neki okvir za dijalog o konačnom rešenju već postoji i da su obe strane pod pritiskom da se usaglašavaju shodno tim smernicama.

Povodom poruke Bele kuće da Beograd i Priština ostave po strani ekstremističku retoriku i rade na sporazumu koji se fokusira na "uzajamno priznanje", Božinović kaže da ukoliko se takse ukinu i dijalog nastavi, Srbija ne bi smela da dozvoli da se krene u novu priču, pre nego što se sprovede Briselski sporazum i formira Zajednica srpskih opština.

"Bila bi greška praviti kompromise oko onoga što je već potpisano. To što Srbija za ZSO traži izvršnu autonomiju nije nešto veliko. Ako bi se tu popustilo to bi samo dalje povećalo apetite Albanaca", rekao je Božinović.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je u postojećim okolnostima teško nastaviti razgovore ako su početna pozicija Briselski sporazum i formiranje ZSO.

Veruje da će se pregovori nastaviti o osnovama i principima za pravno obavezujući sporazum i konačno rešenje.

"Tu bi mogao da se nađe modus koji ne bi bio ni bezuslovno priznavanje Kosova niti bezuslovno nepriznavanje, već neko srednje rešenje. Priznanje Kosova, kako se poručuje, ne može da bude osnov za dijalog. U principima ne može da stoji: priznanje, pa sve ostalo. Može samo: sve ostalo, pa da vidimo šta ćemo sa priznanjem", rekao je Milivojević.

Dodaje da Srbija treba da traži i garancije koje se tiču odnosa sa Zapadnom i nastavka evropskih integricija.

Milivojević je naglasio i da nikakvi principi pregovora ne mogu da se odnose na centralnu Srbiju jer to nije tema.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Smernice!

Ljupko nazvani vasi pritisci i ucene - ali samo na Srbiju.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:44) - Slobodan [neregistrovani]

Ahtisari 2?

Smernice smo dobili odavno, gosn ahtisari je to doneo jos odavno. Hvala ali NE!

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Smernica

KiM je autonomna pokrajina.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Razgranicenje

Sta Srbija dobija ZSO tj. sta srbi u ZSO dobijaju? Dobijaju autonomiju. Ali moje pitanje je u kojoj drzavi (Kosovu ili Srbiji) dobijaju autonomiju? Samo razgranicenje i nista drugo.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Ha ha ha ha ha....

Ludi su....,
A smernice su da Srbija bezuslovno prizna samoproglasenu drzavu Kosovo i Metohiju.
Ne znam samo ko ce to u Srbiji da uradi?

(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:10) - dragec [neregistrovani]

@ Катрамунаћ

Kao sto vidis iz naslova: Na Balkanu su banana republike kojima drugi daju smernice. Nekad pre 30 god. smo se sprdali sa takvim ostrovo-drzavama na Pacifiku a sad smo i sami to postali. Tako nam i treba kad smo dozvolili da pola miliona nacionalista i separatista unisti YU.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Dokle vise

Kosmet je Srbija i tacka.Pregovarajte o cemu hocete o priznavanju te tzv.drzave nikada.Ko to pokusa da zavlaci narod sa ZSO i severom to je onda izdaja zemlje.Nwma nazad to bi samo jos vise nateralo albance da osvajaju unutrasnjost Srbije.Nista od toga.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 10:52) - Borivoje [neregistrovani]

UN RS 1244

i .
Hvala za paznju.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Od koga ?

Ne bi bilo lose da svoje smernice da i Indija i Kina i Rusija...Brazil eventualno i jos mozda neka africka zemlja. Sta i kome ovi ima da daju,sem ucena ,pretnji i pritisaka.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Катрамунаћ

Ма, "смернем" им је њихове смернице. Која бахатост?!?!? Шта смо ми за њих?!?!