Dačić: Muslimani treba da shvate da je BiH država ravnopravnih naroda

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovorio je odlazećem Predsedavajućem Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, da nije rekao da u BiH ne treba da žive muslimani, već da muslimani treba da shvate da je BiH država ravnopravnih naroda.

Ivica Dačić je to rekao povodom Zvizdićevog reagovanja u kome je njegovu jučerašnju izjavu na Saboru SNSD-a u Laktašima, da zajednički interes svih u BiH treba da bude ravnopravnost sva tri naroda i dva entiteta, i da BiH nije, niti će biti muslimanska država, nazvao "šovinisticko-militarističkom".

"Nije moja izjava šovinističko-militaristička, već je šovinističko-militaristička panislamska politika Alije Izetbegovića i njegovog učenika Denisa Zvizdića i SDA", poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da Zvizdić zna, a prećutkuje, da se Alija Izetbegović još 1970. godine u Islamskoj deklaraciji zalozio za stvaranje islamske države od Maroka do Indonezije.

"Napisao je da je islamsko društvo bez islamske vlasti nedovršeno i nemoćno, da se islamski poredak može ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva, da nema ni mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i politickih institucija, i na kraju, da islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi islamsku vlast", naveo je Dačić.

On podseća da je zato Izetbegović predsedničkim dekretom od 1. avgusta 1992. godine pozvao mudžahedine iz celog sveta u Sveti rat, džihad.

"I bilo ih je desetak hiljada, od čega je 1.200 ostalo da živi u BiH sa državljanstvom. Među njima su bila i dvojica učesnika napada od 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Njihov cilj je bio islamski poredak u BiH, a za to je potrebno čekati da muslimani postanu većina", naveo je Dačić.

On je ukazao da je po rezultatima popisa iz 1948. godine Srba bilo 44,3 odsto, muslimana 30,7 odsto, a Hrvata 23,9 odsto.

Prema poslednjem popisu, za koji postoje ogromne sumnje u regularnost, iz 2013. godine Bosnjaka ima 50,11 odsto, Srba 30,78 odsto, a Hrvata 15,43 odsto, istakao je Dačić.

"Po islamistima, odnosno po Aliji Izetbegovicu i SDA, stvorili su se uslovi za islamski poredak, što znači promenu Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne države sa muslimanskom većinom. O tome sam govorio, da to BiH nikad nije bila, niti će biti islamska država", poručio je Dačić.

Zvizdić je juče u opširnom reagovanju na Dačićevu izjavu na Saboru SNSD rekao da je to "zlonamerna poruka mržnje", i ocenio je kao "sovinističko-militarističku", prenela je Fena.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Bošnjaci, Dačiću! Bošnjaci!

Nikad niko od Bošnjaka nije rekao da će BiH biti muslimanska!
Alija je pisao šta je pisao, ali je i Šešelj u istom periodu pisao o Velikoj Srbiji pa nikome ništa!
Zato, ne budi bezobrazan!

(ponedeljak, 17. jun 2019, 08:29) - Rade [neregistrovani]

BiH

"musliman" je veroispovest a ne narod. Sudan (crna rasa) je vecinski muslimansa vera, Indonezija (zuta rasa) takodje vecinski muslimanska vera.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 01:04) - anonymousPero [neregistrovani]

Izjave

Izjave nasih politicara uvek su dobronamerni odnosno upozorenje i nisu nikad zlonamerne pa i ova Daciceva.