Linta: Diplomatskom ofanzivom sprečiti namere Podgorice

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta uputio je podršku proglasu sa subotnjeg Sabora Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, kojim se od vlade Crne Gore traži da povuče sporni Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Miodrag Linta je istovremeno pozvao srpsko Ministarstvo spoljnih poslova da povede snažnu diplomatsku ofanzivu i informiše sve značajne međunarodne faktore sa namerama Vlade Crne Gore da otme svetinje i crkvenu imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Srbija, kaže Linta, ima nacionalnu, ustavnu i moralnu obavezu da brine o Srbima u Crnoj Gori i da konkretno pomogne da se poštuju njihova nacionalna prava, kao i da aktivno pomogne SPC u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. 

"Svakom razumnom čoveku je apsolutno jasno da je predlog zakona o slobodi veroispovesti suštinski usmeren protiv SPC u Crnoj Gori s ciljem otimanja hramova i pljačke crkvene imovine i predaje nepriznatoj tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", naglasio je Linta u pisanoj izjavi.

Smatra da je sa ovog sabora poslata snažna i nedvosmislena poruka režimu Mila Đukanovića da će narod zajedno sa svojim arhijerejima, sveštenstvom i monaštvom čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje ako Vlada Crne Gore iz dalje procedure ne povuče "sramni, antievropski i anticivilizacijski" Predlog zakona.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 16. jun 2019, 18:55) - Петрија [neregistrovani]

???

Интересантно је то што црквени великодостојници јуче у Подгорици ни једном речју не поменуше ни Србе ни Српску православну Цркву... А ни Светог Саву... А ко је одлучивао о саставу владика које су се окупиле? Врх СПЦ-а или неко други?